Ország-világ

2015.06.15. 14:34

Megtalálták a férfi mellrák egyik lehetséges okát

Az elhízással függhet össze a mellrák a férfiak esetében - erre a következtetésre jutottak a Leeds-i Egyetem kutatói.

Összefüggés lehet az elhízás rohamos terjedése és a férfiak körében gyakoribbá váló mellrákos esetek között - erre a következtetésre jutottak a Leeds-i Egyetem kutatói, akik tanulmányukat a BMC Medicine online orvostudományi folyóiratban tették közzé.


Régóta bizonyított, hogy az elhízott férfiak zsírsejtjei olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek hatására a férfi nemi hormon, a tesztoszteron női nemi hormonná, ösztrogénné alakul át. Ebből egyenesen következik, hogy minél elhízottabb valaki, szervezetében annál több ösztrogén keletkezik. Azoknál a férfiaknál, akiknek a testtömegindexe (BMI) 25 felett van, magasabb a vér ösztrogénszintje.


A férfi mellrákos esetek 90 százalékában a tumorsejtek felszínén találtunk olyan receptorokat, amelyek felismerik a női nemi hormonokat és felhasználják a vegyületeket a sejtek növekedéséhez - hangsúlyozta Valerie Speirs professzor, a tanulmány vezető szerzője.


A problémát súlyosbítja, hogy a koleszterin ösztrogént "utánzó" vegyületté képes átalakulni. Az elhízott férfiaknál megemelkedik a vér koleszterinszintje, így szervezetükben több ilyen "alakoskodó", a daganat burjánzását elősegítő vegyület képződik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában