Ország-világ

2015.07.08. 16:07

4 érv a rendszeres fürdőbe járás mellett

A fürdőzésnek az ókor óta nagy hagyománya van az európai kultúrában. Magyarország mai területén egykoron a rómaiak építettek fürdőket, de a török hódoltság idején is virágzott a fürdőkultúra a Kárpát-medencében. Már eleink is tudták, hogy a fürdőzésnek számos jótékony hatása van.

Munkatársunktól

1. Átmozgat

Az úszás az egyik legkímélőbb, mégis leginkább átmozgató mozgásformák egyike. Úszással kevésbé terheljük ízületeinket, ugyanakkor jól átmozgatja az izmokat. A rendszeres úszás évekkel növelheti az élettartamot, segít kezelni a stresszt és fittebbé tesz. Népszerű edzésforma a vízi torna, ami ízületkímélő megoldás a nagyobb túlsúllyal edzőknek vagy sérülések rehabilitációja esetén.

2. Ellazít

Ha gyógyfürdőbe látogatunk, érdemes áldozni valamilyen kényeztető masszázsra. A legtöbb fürdőben válogatni lehet a különféle masszázsformák – például a thai, svéd, sport, lávaköves masszázs – közül. Gyógynövények, méz, csokoládé – ezek nemcsak jól hangzanak, de felfrissítik a fáradt bőrt, miközben a masszírozás ellazít, szinte újjávarázsol. Egyre népszerűbb a hidromasszázs, amely a vízsugár erejével és a gyógyvíz jótékony hatásával segít.

 

A profi masszázs csodákra képes.

 

3. Felfrissít

A rendszeres szaunázás frissít, növeli az állóképességet, és segít megszabadulni a méreganyagoktól. A legtöbb nagy fürdőben finn, bio, infra és aromaterápiás szauni is elérhető. Van azonban néhány szabály, például, hogy szaunázás közben nem ajánlatos folyadékot fogyasztani. Utána viszont kötelező inni, elkerülendő a dehidratációt. Szaunázás előtt közvetlenül nem szabad sokat enni, de éhesen sem jó beülni a melegbe. 1-2 órával előtte egy könnyű étkezés étkezés, és minden rendben lesz. Ne feledje, szív- érrendszeri betegséggel a 70 fok feletti szauna veszélyes lehet.

4. Gyógyít

Senki ne higgye, hogy csak idős korban érdemes rendszeresen gyógyvízben ázni, a fiatal testnek is jót tesz. Magyarországon 10 fajta gyógyvizet tartanak nyilván kémiai tulajdonságuk alapján. Közülük a reumás bántalmak kezelésére alkalmas, kalciumban, magnéziumban és hidrogén-karbonát-ionokban gazdag földes, meszes víz az egyik leghatékonyabb. A jódos-brómos víz a reuma mellett bőrbetegségekre és a pajzsmirigy rendellenes működésére is javallott. A kénes vizek ugyancsak reumás bántalmakra és bőrbetegségekre jók, többnyire kén-hidrogén, karbonil-szulfid fordul elő a gyógyvizekben.

A sókabinok vagy sószobák a természetes sóbarlangok hatásait teszik könnyebben elérhetővé. A sós levegő gyógyítja és segít megelőzni a légúti betegségeket. A só tisztítja a bőrt, a hajat, de jó hörghurutra, allergia és asztma kezelésére, valamint az immunrendszer erősítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában