Ország-világ

2015.09.14. 16:36

3D-s nyomtatóval készült titán mellkast kapott egy rákos beteg

Könnyű titánszerkezetű mellkasprotézist építettek be egy rákos betegnek Spanyolországban. A protézist háromdimenziós nyomtatóval készítették.

Munkatársunktól

Az 54 éves beteget a Salamancai Egyetemi Kórházban műtötték. A szarkómás férfinek a mellkascsontjai és a bordái egy részét is cserélni kellett, ezeket viszont nagyon nehéz helyreállítani, ezért döntöttek az orvosok a 3D-ben nyomtatott protézis mellett - írja az oxfordi European Journal of Cardio-Thoracic Surgery című orvosi

szaklap.


Korábban is ültettek be csavarokkal rögzített lemezekből álló mellkasprotéziseket, de az elemek idővel meglazultak, ami szövődményeket okozott, és újabb operációkkal járt. A nyomtatott protézisben azonban nincsenek csavarok és rögzítések, ezért sokáig nem kell hozzányúlni, ami számos kellemetlen műtét megspórolását jelenti.

 


A bordák a gyűszű szerű végek segítségével rögzülnek a szegycsonthoz.

Ez egyik orvostechnikai eszközöket gyártó cég csapata előbb egy nagy felbontású CT vizsgálat segítségével három dimenzióban rekonstruálta a beteg mellkasát. Ezután egy olyan protézist készítettek, amelynek a szegycsontot helyettesítő merev központi részéhez bordákként kapcsolódnak a valamelyest rugalmas titánrudak - mondta a Andrew Batty a cég vezetője.


Egy ausztrál cég szakemberei a sebészek segítségével nyomtatták ki a protézist, méghozzá úgy, hogy gép egy elektronnyalábot irányítva titánport megolvasztva és formálva állította elő a szegycsontot és a bordákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában