Ország-világ

2015.10.13. 11:12

Kiderült, melyik energiaitalban van a legtöbb koffein

Laboratóriumban vizsgáltak meg 30 különböző árfekvésű energiaitalt.

Különböző árfekvésű őrölt és instant kávék, valamint energiaitalok közül összesen 30 terméket vizsgált meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A 8-féle őrölt kávé, a 7-féle instant kávékeverék, valamint a 15-féle energiaital koffeintartalmát nézték.  

A vizsgálaton az energiaitalok közül egy termék nem felelt meg a címkén feltüntetett koffeintartalom értéknek. A „Rockstar Supersours Energy Drink" ital esetében a mért koffeintartalom (29.8 mg/100ml) meghaladta a termék jelölésén feltüntetett mennyiséget (24.0 mg/100 ml).
 



Taurin 2-féle italban, a „Rockstar Supersours Energy Drink" és a „GANGSTER Energy Drink" termékekben fordult elő, de annak mennyisége nem haladta meg a címkén feltüntetett értéket.

A mért koffeintartalmat energiaitalok esetén 1 doboznyi, kávék esetén 1 csészényi mennyiségre vonatkoztatták a laboratórium munkatársai.

Az energiaitalok 1 dobozra átszámított koffeintartalma minden terméknél 200 mg alatti volt, átlagosan 73 mg. Egy csésze - 7 g őrölt kávéból készült - kávéban 110 mg, az adagolási javaslat alapján készült instant kávéból készült italban pedig 45 mg koffein található.

A vizsgált kávék listája itt, az energiaitalok listája pedig itt található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában