Ország-világ

2016.11.29. 08:06

Lezuhant egy brazil focicsapat repülőgépe, hatan élték túl - fotók

A Lamia légitársaság Bolíviából induló járata helyi idő szerint hétfő este zuhant le Kolumbia északnyugati részén. 75 ember meghalt.

Meghalt a Kolumbiában lezuhant repülőgép fedélzetén utazók többsége, a legfrissebb hírek szerint 75 ember, a katasztrófát hatan élték túl - közölték kedden a kolumbiai hatóságok. A rendőrség korábbi tájékoztatása még 76 halottról és öt túlélőről szólt.     

   

A Lamia bolíviai légitársaság Bolíviából induló járata helyi idő szerint hétfő este zuhant le a Kolumbia északnyugati részén található El Gordo hegynél, La Unión település közelében, röviddel  a medellíni nemzetközi repülőtéren tervezett leszállás előtt.  Mielőtt az Avro RJ85 típusú gép eltűnt a radarok képernyőjéről, vészjelzést adott le az elektromos rendszer meghibásodása miatt. A kolumbiai polgári repülés vezetője azt mondta: a hatóságok nem zárják ki, hogy a repülőgép a lezuhanás előtt kifogyott az üzemanyagból, erről számolt be ugyanis a balesetet túlélő egyik  légiutas-kísérő. A polgári repülési adatok szerint a  szerencsétlenül járt gép első útját 1999-ben teljesítette, és 2013  októbere óta van a Lamia tulajdonában.   

   

Fotók



José Acevedo, a medellíni rendőrség szóvivője elmondta, hogy a roncsok közül hat túlélőt emeltek ki, de egyikük a kórházba szállítás közben meghalt. Később a kolumbiai hatóságok közölték, hogy találtak egy hatodik túlélőt is, Hélio Hermito Zampier Neto brazil focistát. A katasztrófavédelmi hatóságok szerint nem zárható ki, hogy újabb túlélőkre bukkannak.   

   

A gépen tartózkodtak a Chapecoense brazil labdarúgócsapat játékosai is, akik a klubcsapatok regionális bajnoksága, a Copa Sudamericana döntőjének első fordulójában játszottak volna a medellíni Atlético Nacional csapata ellen. A 22 játékos a szakmai stábbal és mintegy 20 újságíróval együtt Sao Paulóból indult útnak,  és a bolíviai Santa Cruz de la Sierrában szállt át a Lamia járatára.   

   

A mostani döntőbe jutás volt az 1973-ban alapított klub  történetének legnagyobb sikere. A tragédiát Neto mellett túlélte az egyik védő, Alan Ruschel, akit a La Ceja-i kórházba szállítottak, és felesége elmondása szerint állapota stabil. A túlélők között két  kapus is van az O Globo című brazil és a Mi Oriente kolumbiai hírportál jelentése szerint.   

   


Az első jelentések még arról szóltak, hogy a szerencsétlenséget  sokan túlélhették, mert a gép nem gyulladt ki, amikor lezuhant. A baleset helyszínét a sűrű köd miatt egyelőre csak szárazföldi úton lehet megközelíteni.   

   

A Conmebol dél-amerikai labdarúgó-szövetség a baleset hírére  lefújta a bajnokság medellíni döntőjét, és további intézkedésig felfüggesztette a szövetség valamennyi tevékenységét. A Copa Sudamericana a kontinens második számú klubsorozata a Libertadores  Kupa után.   

   

Michel Temer brazil elnök kedden együttérzését fejezte ki a Chapecoense játékosaival, hozzátartozóival és a tragédia által érintett több tucat családdal. Az államfő háromnapos gyászt  hirdetett a tragédia miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában