Ország-világ

2016.12.07. 20:31

Internet helyett a szakembert kérdezzük!

Olvasóink a vitamindús, egészséges táplálkozással kapcsolatban kérték dietetikus szakértőnk segítségét: felmerült, hogyan érdemes beosztani a napi szénhidrátmennyiséget, ha alulműködik a pajzsmirigy, illetve hogy a C-vitamin milyen betegségekre ajánlott.

Kancsár Tímea

A csipkebogyóbor receptje


Hozzávalók: 1,5 kg csipkebogyó, 1,5 kg cukor, 3 liter víz. Elkészítés: 5 literes ásványvizes palackban 3 hónapig érleljük. Ha dupla ekkora mennyiséget és hígabb bort szeretnénk, leszűrhetjük, és újabb 1,5 kg cukrot és 3 liter vizet tegyünk hozzá, majd újabb 3 hónapig érleljük.

Olvasónk, [namelink name="Szekeres Imréné Mária"] 38 éves lánya egészségéért aggódik, ezért kérte [namelink name="Polgár Annamária"] dietetikus szakértőnk tanácsát. Lánya az elmúlt fél évben nagyjából tíz kilót hízott, pedig nem eszik sokat. Orvosi szakrendelésen megállapították, hogy a pajzsmirigye nem működik jól. Mária az interneten olvasta, ha áfonyából, citromból és narancsból levet készít a lányának, az orvosolhatja a problémát. De megtudjuk, ez így nem igaz.


– Milyen ételek és italok járulhatnak hozzá a fiatal nő pajzsmirigyének helyes működéséhez?


– kérdeztük a szegedi Aranyklinika szakemberét, aki inkább diétát javasolt. Hangsúlyozta: az egészséges életmód mellett fontos a szakorvosi kivizsgálás és a rendszeres kontroll!


– A pajzsmirigy-alulműködés nőknél gyakori. Sokszor ha nem indul be a fogyás a gyógyszeres terápia ellenére sem, érdemes cukorterhelést is nézetni. Amennyiben a szénhidrát-anyagcsere megváltozott, fontos odafigyelni, hogy a nap során mikor és milyen élelmiszereket fogyasztunk. Jellemzően ebédkor tudjuk a legjobban hasznosítani a szénhidrátokat, így köretet érdemes beiktatni, és ne csak egy salátát hússal kombinációban gondolkodjuk. A barna rizs, köles, hajdina, bulgur, kuszkusz vagy a quinoa is korszerű szénhidrátforrásként szolgál, és rostban is gazdag élelmiszerek, amelyek ugyancsak segíthetnek a súly rendezésében. Vacsorára érdemes akár hús mellé zöldségekből válogatni: répa, fehérrépa, cékla, sütőtök vagy az édesburgonya sütőben megsütve is jól bevált kiegészítője lehet az ételünknek. A zöld leveles salátafélék, a spenót, a sóska és

a káposztafélék is nélkülözhetetlenek a pajzsmirigy megfelelő munkájához (és a fogyáshoz). Gyümölcsökből az alacsony cukortartalmúakat célszerűbb választani: a citrusféléket és a bogyós gyümölcsöket.


[namelink name="Paku Sándor"] szegedi olvasónk éppen a napokban gyűjtött három kiló csipkebogyót. A leszedett növényből egy bevált recept szerint bort készít, majd vegyíti a nyáron készített feketeszederborral. Csodálatosan finom, rendkívül magas C-vitamin-tartalmú ital készül. A 79 éves férfi ízületi betegséggel küzd, 71 éves feleségének érrendszeri problémái vannak.


 – Úgy tudom, a vitaminpótlás az általános egészségi állapothoz, illetve mindkét utóbbi probléma orvoslásában fontos. Igaz ez? – kérdezi Sándor.


– A C-vitaminnak valóban szerepe van a kötőszövetekben nagy mennyiségben jelen lévő kollagén előállításában, ennélfogva a pár alapbetegségeire (ízületi gyulladás és az érrendszeri probléma) is jó lehet a C-vitamin-pótlás. Hasznos és ötletes a bor, amit készített. A C-vitamin a téli megfázásos időszakban is kitűnő immunrendszer-erősítő, antioxidáns védelemmel bír.


Az ízületi problémákra ajánlott sima étkezési zselatint is fogyasztani, de akár csontleves formájában is tökéletes bevinni a zselatint. Segít karbantartani a bőrt, a hajat, a körmöket, a nyálkahártyákat és az ízületeket.


– Igaz, hogy a csipkebogyó C-vitamin-tartalma többszöröse a paprikáénak?


– Valóban a csipkebogyó száz grammonként 426 mg C-vitamint tartalmaz, a zöldpaprika pedig 150 mg-ot.

Az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) ajánlása napi 90 mg C-vitamin, de napi 500-1000 mg-ot is lehet fogyasztani természetes forrásból. A magasabb dózist szedjük szét a nap folyamán, mert egyszerre hasmenést okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában