Ország-világ

2017.06.30. 14:21

Az ellenzéki árnyékbizottság szeretné meghallgatni a letelepedési kötvényeket árusító cégeket

Mind a közvélemény, mind az árnyékbizottság joggal kíváncsi rá, hogy ezeknek a társaságoknak mekkorák a bevételeik és kikhez kerül a nyereségük - indokolta elképzelésüket az LMP-s Heltai László.

A letelepedési kötvényeket árusító cégek képviselőit akarja meghallgatni következő, szeptemberi ülésén a konstrukciót vizsgáló ellenzéki árnyékbizottság.


Az ellenzéki politikusokból álló testület pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján az LMP-s Heltai László bejelentette, hogy az összes céget levélben kérik fel a megjelenésre. Mind a közvélemény, mind az árnyékbizottság joggal kíváncsi rá, hogy ezeknek a társaságoknak mekkorák a bevételeik és kikhez kerül a nyereségük - indokolta elképzelésüket.


Az LMP gazdaságpolitikai szakszóvivője szerint a letelepedési kötvények kamatai idén már 10-13 milliárd forint kárt okoztak az országnak, ami az árusító cégek máshol befizetett vagy be nem fizetett nyereségadójával együtt akár harminc milliárdra is rúghat.


A független Demeter Márta arról beszélt, hogy a kötvényeket árusító offshore cégek mostanra körülbelül 150 milliárd forintot "gereblyézhettek össze". Hozzátette, hogy a magyar adófizetőknek 2018-tól 400 milliárd forintos visszafizetési kötelezettségük lesz a kötvényvásárlók felé.

 

A magyar adófizetőknek 2018-tól 400 milliárd forintos visszafizetési kötelezettségük lesz a kötvényvásárlók felé.

A letelepedési kötvényeket a kilencvenes évek olajszőkítési botrányához hasonlító képviselő úgy látta, hogy jelenleg egy állami részvétellel zajló pénzmosás folyik.


A jobbikos Szilágyi György elsősorban a biztonságpolitikai kockázatokra hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy attól a kötvényeket árusító cégtől, amelyhez ismeretlenek betörtek, nem csak pénzt, hanem szervereket is elvittek.


A képviselő kérdéseket intézett a Belügyminisztériumhoz, amelyekben többek között arra volt kíváncsi, hogy a tolvajok hozzájuthattak-e nemzetbiztonsági szempontból kényes információkhoz, illetve tűntek-e el kormánytagokhoz köthető adatok.


Szabadai Viktor, a Magyar Liberális Párt budapesti választmányának elnöke azt mondta, hogy az árnyékbizottság eddig olyan adatokat tárt a nyilvánosság elé, amelyek bizonyítják, hogy "egy professzionálisan megszervezett bűncselekmény-sorozatról van szó". Sikerült elérni, hogy felfüggesztették az árusítás rendszerét, de a testület meggyőződése, hogy a kormány azt később újra kívánja indítani - tette hozzá.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában