Ország-világ

2017.06.01. 13:09

Nem tud tovább trükközni illegális szoftverekkel jó sok autószerelő

Nem csak hamis szoftvereket használtak, de jónéhány kereskedés és szerviz hamis alkatrészekkel és kiegészítőkkel is veszélybe sodorta az autósokat.

Illegális szoftvereket, hamis termékeket foglalt le a NAV a társhatóságokkal közös ellenőrzéseken, amit a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesülete (JAF) is segített. A feltárt jogsértések a becslés alapján mintegy 67 millió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak.


A NAV pénzügyőrei és a JAF szakemberei az autószerelő-műhelyekben és autóalkatrész-kereskedésekben használt járműipari szoftverek, valamint a gépjármű-alkatrészek, kiegészítők eredetiségét vizsgálták.


A jogsértések a BMW, Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Toyota, Peugeot, Citroen, Opel, Chevrolet, Mercedes, Mitsubishi, Hyundai, KIA, Mazda, Honda, Nissan és a Renault személyautó-márkák, valamint a MAN, DAF, Renault és a Scania teherautó-márkák jogtulajdonosainak okozták a legnagyobb kárt.

 

Kép forrása: NAV

Kép forrása: NAV

Az ellenőrzéseken a NAV megállapította, hogy a jogtulajdonosoknak okozott vagyoni hátrány becsült értéke csaknem 67 millió forint.


A pénzügyőrök a legtöbb ellenőrzést Győr-Moson-Sopron megyében végezték, lefoglaltak többek között számítógépeket, hamis szoftvereket, illetve félezer olyan kiegészítőt, melyeken a márkajelzést a jogtulajdonosok engedélye nélkül használták. A jogtulajdonosoknak okozott kár becsült értéke csak ebben a megyében mintegy 59 millió forint volt. Az illegális szoftvereket tartalmazó számítógépeket szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt feljelentéssel átadták a NAV pénzügyi nyomozóinak.

 


A jövőben is várhatók közös ellenőrzések a járműipari jogsértések kiszűrésére, a hamis autóalkatrészek és illegális szoftverek ugyanis nemcsak a jogtulajdonosoknak okoznak kárt, hanem közlekedésbiztonsági kockázatot is jelenthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában