Ország-világ

2017.06.23. 08:50

Trump napfalat építtetne a mexikói határra

Napkollektorossá, és így kifizetődővé akarja tenni a mexikói határra tervezett, az illegális bevándorlók megállítására hivatott falat Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke - adta hírül pénteken az AP amerikai hírügynökség.

"Remek ötlet, mi?! Nekem jutott eszembe! Hiszem, hogy gyönyörűre tudjuk csinálni!"

- mondta [namelink name="Donald Trump"] büszkén Iowa államban egy szerda esti tömeggyűlésen.     


Hogy mikor jutott eszébe az ötlet, arra nem tért ki. Az AP viszont megjegyzi, hogy Vasilis Fthenakis, a Columbia Egyetem egyik központjának igazgatója, továbbá Ken Zweibel, a George Washington Egyetem Napenergetikai Intézetének volt igazgatója már márciusban foglalkoztak a tervvel, és arra jutottak, hogy műszakilag megvalósítható a dolog, a "napfal" olcsóbb és még praktikusabb is, mint egy hagyományos. A 3200 kilométer hosszú, napkollektoros építmény szerintük 1 milliárd dollárba sem kerül, míg egy hagyományos fal tízmilliárdokba kóstálna.


Más számítások szerint a fal adta áram eladásából 20 év alatt megtérül a határakadály


Trump eredetileg Mexikóval akarta kifizettetni, lényegében megvetetni a falat, ám az határozottan nem volt rá "vevő". A "napfal" révén viszont nem kizárt, hogy Trump áramot kínál majd a szomszédnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában