Ország-világ

2019.01.18. 10:55

Összeütközött a levegőben két orosz Szu-34-es vadászbombázó - Nagy erőkkel keresik a legénységet

Az egyik repülőgép leszállt, a másik a tengerbe zuhant. A védelmi minisztérium közölte: egyelőre csak az egyik gép navigátorát sikerült megmenteni.

MTI

Nagy erőkkel keresik az orosz légierő Japán-tenger felett összeütközött két Szu-34-es vadászbombázójának legénységét, a három ember utáni kutatásban több repülőgép és hajó vesz részt - közölte az orosz védelmi tárca pénteken.


A rossz időjárási körülmények között gyakorlórepülést végző két vadászbombázó balesete 35 kilométerre a parttól történt, korábbi közlések szerint emberi hiba okozta. A két repülő összesen négyfős legénysége az ütközés után katapultált.

    

A védelmi minisztérium közölte: egyelőre csak az egyik gép navigátorát sikerült megmenteni, őt Habarovszkba szállították egy mentőrepülőgép fedélzetén. Állapota kielégítő.

    

Korábbi jelentések két pilóta kimentéséről szóltak, de a védelmi tárca ezt a legfrissebb közlése szerint nem tudja megerősíteni. Hozzátették, hogy a mentési munkálatokat az éjszaka folyamán is folytatják, a mentést azonban viharos szél és erős hullámzás nehezíti.

    

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint a mentésben három repülőgép, három helikopter, civil hajók és a csendes-óceáni hadiflotta hat hajója vesz részt.

    

A katonai nyomozó hatóság közben azt közölte, hogy az ügyben bűnügyi vizsgálatot indítottak.

    

Korábban két baleset történt ilyen típusú harci gépekkel. Az egyik 2015-ben volt: egy voronyezsi repülőtéren leszálláskor egy Szu-34-es túlszaladt a leszállópályán, majd felborult. Tavaly júliusban egy ugyanilyen gép csaknem 500 méterrel futott túl a leszállópályán. Mindkét esetben a fékezőernyőket működtető rendszer mondta fel a szolgálatot.



Korábban írtuk:

Gyakorlórepülés közben összeütközött pénteken a levegőben két orosz Szu-34-es vadászbombázó; az egyik gép - meg nem erősített hírek szerint - szerencsésen le tudott szállni egy légi támaszponton, de a másik a tengerbe zuhant, miután a pilótái katapultáltak - jelentették orosz hírügynökségek.


A baleset a Japán-tenger felett történt, 35 kilométerre a parttól. A gépek fegyverzet nélkül hajtottak végre gyakorlórepülést.


Az Interfax hírügynökség értesülése szerint az egyik gép hajtóműve az ütközés következtében felmondta a szolgálatot, de a pilóta szerencsésen le tudott szállni vele a Komszomolszk-na-Amure melletti Hurbe légi támaszponton. Ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg. Más értesülések szerint a gép lezuhant, de két pilótájának sikerült katapultálnia, őket még keresik.


A másik gép a Tatár-szorosba zuhant, de a két pilótának sikerült katapultálnia. Azonnal megindult a mentőakció, hat hadi- és két polgári hajó, illetve helikopterek vettek részt benne. Megtalálták a tengerben hánykolódó pilótákat - egyikük mentőcsónakban volt -, helikopter emelte őket a fedélzetére. Mindkettejük állapota kielégítő. A mentést nehezítette a viharos szél és az erős hullámzás.


A Szu-34-es vadászbombázóknak két pilótájuk van. A gép légi, földi és tengeri célpontok megsemmisítésére egyaránt alkalmas.


Eddig két baleset történt ilyen típusú harci gépekkel. Az egyik 2015-ben volt: egy voronyezsi repülőtéren leszálláskor egy Szu-34-es túlszaladt a leszállópályán, majd felborult. Hasonló eset történt tavaly júliusban is: egy ugyanilyen gép csaknem 500 méterrel ment túl a leszállópályán. Mindkét esetben a fékezőernyőket működtető rendszer mondta fel a szolgálatot.


(Lead-képünk illusztráció - a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában