a törökök tiltakoznak

2019.10.29. 23:19

Az amerikai képviselőház határozatban ismerte el az örmény népirtást

Határozatban ismerte el a törökök által végrehajtott örmény népirtást az amerikai képviselőház kedden.

A demokrata többségű képviselőház elsöprő többséggel, 405:11 arányban szavazta meg a határozatot. Ez népirtásként ismeri el a törökök által a múlt század elején végrehajtott örmény tömegmészárlást.

A határozat felszólított arra, hogy az Egyesült Államok mostantól népirtásként emlékezzék meg arról, hogy az ottomán török birodalom a 20. század elején, 1915 és 1923 között másfélmillió örményt tervszerűen lemészárolt. Egyben szorgalmazta azt is, hogy fordítsanak nagyobb gondot a tények megismertetésére.

Ez volt az első alkalom, hogy az amerikai kongresszusban egyáltalán előterjesztettek egy olyan javaslatot, amely felvetette az örmény népirtás elismerését.

A szavazás utáni első kommentárok történelmi jelentőségűnek minősítették a törvényhozók döntését.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter viszont határozottan elítélte az amerikai képviselőház döntését.

Twitter-üzenetében hangsúlyozta: Törökország érvénytelennek és meg nem történtnek tekinti az amerikai határozatot. Mint írta, Törökország keresztbe tett az Egyesült Államoknak az Északkelet-Szíriában indított hadműveletével, és a képviselőház most ezt bosszulja meg határozatával. „Elavult intézkedésekhez folyamodnak azok, akiknek tervei meghiúsultak. Csalódniuk kell ha azt hiszik, hogy így tudnak bosszút állni. Kormányunk és népünk számára semmis ez a szégyenletes döntés, amelyet olyanok hoztak, akik visszaélnek a történelemmel politikai célok érdekében” – fűzte hozzá a török tárcavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában