egyelőre nem beszél

2021.03.05. 14:34

Portik Tamás tudhat a politikai robbantások megbízóiról

Néhai Drobilich Gábor, a legendás kasszafúró, majd olajozó vállalkozó, Portik Tamás bűnözői mentora volt, aki Portik szerint megbízást adott Gyárfás Tamás és Princz Gábor csőbehúzására a Fenyő-gyilkosság kapcsán. Drobilich már nem tud ellentmondani és az 1998-as politikai robbantások titkait is magával vitte a sírba.

Budapest, 2019. március 11. Portik Tamás vádlottat elvezetik az ellene és társai ellen emberölés bûntette miatt megismételt eljárásban indult büntetõper elsõ tárgyalásáról a Fõvárosi Törvényszéken 2019. március 11-én. Harmadszor tárgyalják újra elsõ fokon a Prisztás József vállalkozó ellen 1996-ban elkövetett merénylet büntetõügyét. Az elsõ perben Portik Tamást felbujtóként 11 év fegyházra ítélték, a gyilkosság végrehajtásával vádolt H. István tíz évet kapott. A Fõvárosi Ítélõtábla azonban új eljárást rendelt el, de Portikékat ez alkalommal is bûnösnek találták, büntetésüket 15 évre emelték. Az ügyben 2017 végén állt be újabb fordulat, amikor a Fenyõ-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt életfogytiglanira ítélt Jozef Rohác azt mondta, más követte el a gyilkosságot, majd a perújítási nyomozásban magára vállalta a gyilkosságot. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Tavaly halt meg Drobilich Gábor, a legendás kasszafúró, majd olajozó vállalkozó, Portik Tamás bűnözői mentora, aki Portik szerint megbízást adott Gyárfás Tamás és Princz Gábor csőbehúzására a Fenyő-gyilkosság kapcsán. Drobilich és Portik tudhattak az 1998-as politikai robbantások megbízóiról. Drobilich magával vitte a sírba ezt a titkot is más, fajsúlyos titkokkal együtt, Portik pedig egyelőre nem beszél erről. Kérdés, mikor méri fel, hogy már nincs vesztenivalója, és mikor kezdi el kiteregetni például a robbantások megbízóinak a neveit – írja a Magyar Nemzet.

De nézzük, ki volt a szervezett alvilág meghatározó alakjának tartott Drobilich Gábor.

Egyik tagja volt a „négy páncélosként” ismert kasszafúró kvartettnek, akik kriminalisták szerint az 1970-es évek közepén megalapozták a magyar szervezett bűnözést. Drobilich első bűntényesként tíz évet kapott a kasszafúrásokért. Börtönbeli ismeretsége széles körű volt, mások mellett Radnai Lászlóval, a kecskeméti maffiaper későbbi elítéltjével, az olajos milliárdok előteremtése során aztán fő üzleti ellenfelével is a rácsok mögött ismerkedett meg. Csakúgy, mint a fiatal telefonfülke-fosztogatóval, Portik Tamással, akit aztán bevitt a ’90-es években dívó olajozás fő zászlóshajójába, az Energol Rt. igazgatói közé.

Drobilich és a harmadik igazgató, Ferencsik Attila – mások mellett – vádlottjai lettek az évekig húzódó Energol-pernek,

Portik azonban 1996-tól illegalitásba vonult, és addig elő sem jött, amíg társait jogerősen fel nem mentették a nevetségessé vált perben.

Aztán Portik Tamást 2012-ben elfogták egy sor, a ’90-es évek leszámolási hullámában elkövetett gyilkosság miatt, illetve gyilkossági kísérlet felbujtójaként perbe is fogták, majd elítélték, nem utolsósorban Radnai László exmaffiafőnök vallomásai alapján.

Az összes, Portik ellen zajlott büntetőeljárásba bevonták Drobilich Gábort is tanúként, ám soha nem vallott Portik ellen.

Egy alkalommal pedig meg is gyanúsították a Fenyő-ügy nyomozása során. A vád lényege szerint

Gyárfás Tamás felbujtotta Portik Tamást, hogy ölesse meg üzleti ellenségét, Fenyő Jánost, amit Portik a szlovák bérgyilkossal, Jozef Roháccsal el is végeztetett.

Ahhoz, hogy Gyárfás és Portik 22 évvel a gyilkosság után a vádlottak padjára került, hozzájárult, hogy Portik titokban felvette az összes beszélgetését, bárkivel is folytatta azokat. Így a mentorának tartott Drobilich Gáborral folytatott beszélgetéseket is rögzítette, és egy 2005-es dialógusuk alapján gyanúsították meg Drobilichet hamis tanúzással. Szóba került ugyanis Gyárfás Tamás, a Fenyő-gyilkosság és az éppen bujkáló Jozef Rohác is. Drobilich kihallgatásakor tagadólag válaszolt arra a kérdésre, hogy beszélgettek-e Portikkal Fenyőről, Rohácról és Gyárfásról. Ezután szembesítették a vállalkozót a hangfelvétel leiratával és gyanúsították meg hamis tanúzással. A nyomozás Drobilich halálával megszűnt.

Ám ez a beszélgetés nem csak a Fenyő-ügy miatt volt érdekes a nyomozóknak.

Portik és Drobilich ugyanis a ’90-es évek politikai robbantásairól is beszélgetett.

Emlékezetes, az 1998-as országgyűlési választások előtt és után robbantásos merényleteket hajtottak végre hazánkban, titkosszolgálati elemzők szerint külföldi megrendelésből, zavarkeltés céljából, Drobilich és Portik azonban egy hazai politikai erőhöz próbálta kötni a támadásokat.

Borítókép: Portik Tamást elvezetik az egyik bírósági tárgyalásáról

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában