evidencia

2021.04.12. 16:32

Varga Judit: a szaktárca támogatja a jogászképzés színvonalának emelését

Az Igazságügyi Minisztérium elkötelezetten támogatja a jogászképzés színvonalának emelését, hozzájárulva ezzel a hallgatók előmeneteléhez, a jogászi hivatás integritásának és társadalmi elismertségének növeléséhez határon innen és túl – hangoztatta a tárca vezetője hétfőn a Debreceni Egyetemen (DE), a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) állam- és jogtudományi szekciójának online nyitóünnepségén.

Varga Judit hozzátette: a minisztérium e célok eléréséhez elsősorban oktatás-fejlesztési és kutatási programok támogatásával, illetve jogászösztöndíjak nyújtásával járul hozzá, évente mintegy 500 millió forint forrást biztosítva.

Az elmúlt években 500-600 diák kapott ösztöndíjat minden félévben, évente a nyolc jogi karnak pedig 4-7 millió forintot juttatnak konferenciák és perbeszédversenyek megrendezésére – sorolta.

„Legyen nemes a versengés!” – intézte szavait a diákköri konferencia résztvevőihez Varga Judit, az állam- és jogtudományi szekció fővédnöke, aki rövid történeti áttekintést is adott a tudományos diákkori mozgalom kezdetéről, 70 éves történetéről.

Azt mondta: „az Önök útjának egyengetése, képzésük megszervezése, szakmai előmenetelük biztosítása, a kiválóságok felkarolása nem pusztán aktuálpolitikai kérdés, hanem nemzeti érdek (...), megmaradásunk záloga”.

A politikus szerint csak a kiművelt emberfő tud ellenállni a ma tapasztalható, „fék nélküli homogenizálási kísérleteknek”, a hagyományok elfeledtetésének, és végső soron „a nemzeti identitásunk elsorvasztásának”.

A nemzet túlélésének záloga a saját jogrendszer, kultúra, valamint a intellektuális szuverenitás megőrzése – hangoztatta.

Kitért arra is, hogy a magyarság számára a kereszténység identitásképző és nemzetmegtartó szerepe evidencia, „kultúránk és történelmünk szerves része”.

„Mi magyarként vagyunk igazi európai nemzet” – tette hozzá az igazságügyi miniszter, megjegyezve: „vannak olyan területek, ahol a tagállamok önálló cselekvése hatékonyabb, mint a közös fellépés, és a több Európa nem jelent feltétlenül jobb Európát”.

Nem lehet a közösség minden válságára, kihívására a több Európa „üresen kongó frázisát harsogni” – mondta Varga Judit, arra kérve a jogászhallgatókat, hogy „az egység a sokféleségben jeligének megfelelően vigyék tovább hazánkat a megkezdett úton”. Olyan Európában – tette hozzá -, ahol az egység és a tagállamok sokszínűsége azonos súlyú, egyenrangú érték. Ehhez ad „muníciót” a részvétel a diákköri konferencián – jegyezte meg.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora a tanácskozás megnyitóján azt mondta, a diákköri konferencia nagy erőkkel köt össze diákokat és oktatókat. Az e munkában kiemelkedő hallgatók megmérettethetik magukat a nemzetközi porondon – tette hozzá.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy a város és az egyetem szoros együttműködésével tervezik a jövőt. Reményét fejezte ki, hogy a konferencián legjobban szereplő hallgatókkal szeptemberben személyesen is találkozhatnak.

A DE állam- és jogtudományi kara április 12. és 15. között online rendezi meg a szekcióülést, ahol 270 dolgozatot mutatnak be a hallgatók. Az idei OTDK kiemelt témái egyebek mellett a szellemi alkotások jogvédelme, a telekommunikációs eszközök felhasználása a gyakorlati jogalkalmazásban és a mesterséges intelligencia jogi megközelítése – hangzott el a megnyitón.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában