jogi alap nélkül

2021.05.20. 16:36

Szijjártó Péter: politikai támadás zajlik Andrej Babis cseh kormányfővel szemben (videó)

Magyarország szolidaritásáról biztosítja V4-es partnerét és barátját – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Politikai támadás zajlik Andrej Babis cseh kormányfővel szemben, ezért Magyarország szolidaritásáról biztosítja V4-es partnerét és barátját – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben. Szijjártó Péter hangsúlyozta azt is: Magyarország Izrael mellett áll, amikor barátját és szövetségesét „egy terrorszervezet lövi rakétákkal”.

„Nincs új a nap alatt, Andrej Babis ellen célzott politikai kilövési kísérlet zajlik” – jelentette ki Szijjártó Péter kérdésre válaszolva az uniós tagországok külgazdaságért és kereskedelmi ügyekért felelős minisztereinek egynapos ülésének szünetében.

A kérdés azzal kapcsolatban hangzott el, hogy civil szervezetek az Európai Bizottsághoz fordultak, és vizsgálatot kértek a cseh miniszterelnök ellen, azzal vádolva Babist, hogy az ország vezetőjeként befolyásolja a tulajdonában lévő Agrofert holding működését, és ő a haszonélvezője a cégeihez irányuló állami és uniós támogatásoknak.

Szijjártó Péter válaszában hangsúlyozta: azért zajlik egyértelmű, mindenfajta jogi alap nélküli politikai támadás Andrej Babissal szemben, mert a cseh kormányfő „túlságosan hangosan ment szembe” a liberális fősodorral és képviseli nemzete érdekeit.

Kijelentette: Magyarország szolidaritásáról biztosítja V4-es partnerét és barátját. Ugyanolyan támadás zajlik ellene, mint zajlott, és zajlik rendszeresen Magyarországgal szemben – tette hozzá.

A kiújult izraeli-palesztin konfliktussal összefüggésben feltett kérdésre válaszolva a külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: Izrael Magyarország barátja és szövetségese, ezért természetes, hogy Magyarország Izrael mellett áll, amikor „egy terrorszervezet lövi rakétákkal”.

Elmondta, a kérdésben számos egyeztetést folytatott az izraeli kollégáival, akik megköszönték, hogy Magyarország blokkolta az Európai Unió korábban tervezett, vonatkozó határozatának kiadását. Magyarország a jövőben is egyeztetni fog Izraellel, ugyanis ha barátját és szövetségesét rakétákkal lövik, akkor az a dolga, hogy segítséget nyújtson számára – szögezte le Szijjártó Péter.

Ezek is érdekelhetik