Illegális bevándorlás

2021.07.02. 21:24

Felháborította Ausztriát az afgánok által elkövetett gyilkosság

Az országban tartózkodó negyvennégyezer afgánból ötezren követhettek el valamilyen bűncselekményt.

Ma dönt a bíróság azoknak az afgánoknak az előzetes letartóztatásban maradásáról, akik a múlt hét végén többszörösen megerőszakoltak, majd meggyilkoltak egy tizenhárom éves lányt Bécsben – adta hírül az ORF osztrák közszolgálati televízió alapján a Magyar Nemzet pénteken. Információik szerint

az eddig letartóztatott három afgán mellett az osztrák hatóságok immár egy lehetséges negyedik bűntársat is keresnek. A huszonkét éves, ugyancsak afgán férfi időközben elhagyhatta Ausztriát, így külföldön kutatnak utána. Vele szemben európai elfogatóparancs is érvényben van.

Az ORF hírügynökségi információkra hivatkozva arról is ír, hogy a rendőrség számára továbbra sem egyértelmű, hogy a tizenhat, tizennyolc, valamint huszonhárom esztendős bevándorlók melyike a tényleges tettes, ám az áldozaton elvégzett orvosi vizsgálatok alapján legalább ketten felelősek a brutális nemi erőszakért és gyilkosságért.

A Magyar Nemzet is írt róla, hogy a kiskorú lány holttestét Bécs 22. kerületében egy fának támasztva találták meg a múlt hét végén.

Az őrizetbe vettek egyike 2015-ben érkezett Ausztriába menedékkérőként, ám a már megítélt menedékjogát különböző bűncselekmények – kábítószer-kereskedelem, garázdaság, rablás, testi sértés – elkövetése miatt visszavonták. A férfit ugyanakkor nem tudták kitoloncolni, mert még kiskorú volt a jogsértések idején. A másik őrizetbe vett afgán 2021 áprilisában érkezett Ausztriába, majd menedékkérelmet adott be, amelynek elbírálását felfüggesztették.

Pénteken a Focus német lap információi szerint a tizenhat éves gyanúsított ez idáig nem válaszolt a rendőrségi kérdésekre, míg a tizennyolc éves tettestársa következetesen tagadja a bűncselekmény elkövetését. Mint írják, mindez annak fényében érdekes, hogy a rendőröket épp az vezette el az afgánokhoz,

hogy egyikük egy ismerősének dicsekedett az „eszkalálódott szexéjszakával”. Az ismerőst annyira sokkolta a beszámoló, hogy maga fordult a hatóságokhoz.

„Sokan már bűnözőkként érkeznek”

Közben az osztrák és a német lapok egyaránt megdöbbenésüknek adtak hangot a tragédia miatt, s rövid időn belül sokadszorra is az integráció működőképességét firtatják. Az osztrák Profil megszólaltatott egy menekültügyi interjúkat végző, afgán tolmácsként is tevékenykedő szakembert, aki saját munkatapasztalata alapján azt mondta:

a gyakran analfabéta fiatal afgánok többsége már bűnelkövetőként érkezik Ausztriába.

Otthon képzetlen munkavállalóként sokuk mindennapi életének része az erőszak és a drog, s ez fokozottan igaz az Iránban élő afgán kisebbség esetében, akik ott gyakorlatilag alsóbb osztályú polgároknak minősülnek. – Ausztriában hirtelen jogaik lesznek, nem zárják el őket egy kis mennyiségű hasisért, nem kapnak verést a rendőrségtől.

Az első, második, harmadik kérés után pedig akár lakás is jár nekik. Ott aztán azt csinálnak, amit akarnak. Pontosan mint a mostani esetben – fogalmazott a lapnak Sarajuddin Rasuly, aki huszonnégy éve dolgozik tolmácsként és Afganisztán-szakértőként a menekültügyben.

Döbbenetes bűnügyi mutatók

Az osztrák Die Presse beszámolójában idézi Karoline Edtstadler európai uniós ügyekért felelős minisztert, aki egyenesen azt mondta a gyilkossággal összefüggésben: „Ott van világosan az asztalon, hogy a migráció problémákat okoz, vannak bűnelkövető menedékkérőink. Itt az Afganisztánból érkezők felülreprezentáltak”. A miniszter is részt vett azon a szakértői kerekasztal-beszélgetésen, ahol Franz Ruf, az osztrák rendőrség közbiztonsági főigazgatója ismertette a számokat is: eszerint

2020-ban az Ausztriában tartózkodó negyvennégyezer afgánból közel ötezren követhettek el valamilyen bűncselekményt.

Százezer lakosra vetítve ez az arány az osztrákok esetében mindössze nyolcszáz körül mozog. Ruud Koopmanns holland szociológus a beszélgetésen elmondta, hogy Németországban hasonló a tendencia, az afgánok 2017 és 2019 között az átlagnál hatszor nagyobb valószínűséggel követtek el élet és testi épség elleni bűncselekményt – derült ki szintén a Die Presse tudósításából.

A német Bild közben épp Németországgal összefüggésben írta azt: a gyilkosság nyomán az osztrák politika eljutott oda, ahová a német még mindig nem, a német közbeszédből ugyanis továbbra is hiányzik az őszinteség a kitoloncolásokkal kapcsolatban. – Nem elfogadható, hogy ezek az emberek idejönnek az országunkba, azt mondják, védelemre van szükségük, majd kegyetlen és barbár bűntetteket hajtanak végre. Amíg én kormányon vagyok, nem állítjuk le az Afganisztánba történő kitoloncolásokat, és nem enyhítünk a menekültügyi törvényen – idézte a lap Sebastian Kurz osztrák kancellárt, aki több sajtónyilatkozatban is nagyon keményen nyilatkozott a történtek következményeiről.

Die grausame Tat, die in Wien begangen worden ist, macht mich zutiefst betroffen & wütend. Es ist untragbar, dass Menschen in unser Land kommen, angeben, dass sie Schutz suchen & dann grausame Verbrechen begehen. Mein tiefes Mitgefühl gilt der Familie des Mädchens! pic.twitter.com/opMvrbLgwW

Árulkodó ugyanakkor, hogy az osztrák balliberális lap, a Der Standard pénteken egy olyan véleménycikket közölt, amiben a szerző kijelenti, hogy Kurz pártjának, az Osztrák Néppártnak gyakorlatilag kapóra jött a gyilkosság, mert a bevándorlókkal szembeni vádaskodás a párt politikájának egyik központi eleme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában