Kötetlen beszélgetés

2021.10.29. 08:06

Kulturális sétán látta vendégül a külföldi diplomaták házastársait Herczegh Anita

A diplomáciai testületek vezetőinek házastársai a budai Várba látogattak el a köztársasági elnök felesége vezetésével. A csütörtök esti séta során az augusztusban átadott, felújított Szent István-termet és a hozzá tartozó kiállítást, a szeptemberben átadott Lovardát és a Főőrség épületét, valamint az ott látható tárlatot tekintették meg a meghívottak.

Budapest, 2021. október 29. Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (k) a Budapestre akkreditált diplomáciai testületek vezetõinek házastársaival a Budavári Palota Szent István-termében 2021. október 28-án. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

2012 óta immár hagyomány, hogy minden ősszel Budapest valamelyik kulturális látványosságát mutatom meg a Magyarországra akkreditált nagykövetek házastársainak – hangsúlyozta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége a csütörtöki séta után az MTI-nek.

Hangsúlyozta, hogy korábbi években különféle kulturális programokkal is készültek: egyebek mellett a Cézanne-kiállítást tekinthették meg a nagykövetek feleségei, részt vettek parlamenti sétán, valamint a Magyar Állami Operaház Traviata-előadását, a Müpában pedig a Győri Balett Rómeó és Júlia című előadását tekinthették meg.

Mint mondta,

kultúránk különleges értékeit igyekeznek bemutatni ilyenkor, tavasszal pedig Magyarország különféle tájegységeibe szerveznek hosszabb kirándulást.

Ezen összejövetelek lehetőséget adnak a kötetlen beszélgetésre és a erősítik a diplomáciai kapcsolatokat. „Ezen alkalmakkal közelebb kerülünk egymáshoz” – hangsúlyozta Herczegh Anita.

A Budapestre akkreditált diplomáciai testületek vezetőinek házastársai Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (elöl, b4) társaságában a Budavári Palotában 2021. október 28-án
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az államalapító Szent István királyról elnevezett terem a magyar iparművészet kiemelkedő teljesítménye volt a 19-20. század fordulóján. Hauszmann Alajos a magyar iparosmesterek legjobbjait gyűjtötte maga köré, hogy együtt alkossák meg a termet, melynek berendezése 1900-ban a párizsi világkiállításon elnyerte a zsűri nagydíját. 1916 decemberében IV. Károly, az utolsó magyar király megkoronázására innen indult a Szent Korona a Mátyás-templomba. A Hauszmann Alajos tervezte és a kor legjobb mesterei által kivitelezett Királyi Lovarda 1901-től csaknem fél évszázadon át volt a Budavári Palota dísze.

A Hauszmann Alajos által tervezett Főőrség épülete pedig a palotát védő főőrség és a királyi testőrség kiszolgálására épült 1903-ban.

Borítókép: Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (k) a Budapestre akkreditált diplomáciai testületek vezetőinek házastársaival a Budavári Palota Szent István-termében 2021. október 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában