gyengülő demokraták

2021.11.03. 15:55

Nagy pofon Bidennek: a demokraták elvesztették Virginiát

Joe Biden egy évvel ezelőtt 10 százalékponttal nyert Virginiában az elnökválasztáson. A republikánusok jelöltje, Glenn Youngkin nyerte a virginiai kormányzóválasztást a demokrata Terry McAuliffe előtt – számolt be az amerikai sajtó az adatok több mint 95 százalékos feldolgozottságát követően szerdán hajnalban, miután a konzervatívok jelöltje behozhatatlan előnyre tett szert.

Az 54 éves Youngkin győzelmi beszédében kiemelte, hogy új munkahelyek teremtésével fogja segíteni a gazdasági növekedést, csökkenteni fogja az üzemanyagok adóját, és a közösségek biztonságának növelése érdekében nagy hangsúlyt fektet a bűnüldöző szervek finanszírozására.

– Virginia nem lesz többé az alacsony elvárások közössége, mi a magas elvárások közössége leszünk„ – fogalmazott. Helyreállítjuk a rendet az iskolákban, és nem hagyjuk magukra a szülőket – tette hozzá Youngkin.

A kemény és költséges kampány főbb témái között elsősorban az abortuszhoz kapcsolódó emberi jogok jövője és

az állami iskolákban zajló azon vita szerepelt, hogy lehessen-e a kiskorú iskolásoknak LMBTQ-érzékenyítő foglalkozásokat tartani a szülők tudta és beleegyezése nélkül.

Youngkin ellenzi ez utóbbit, és ebben sok tiltakozó szülő támogatását élvezi, míg McAuliffe kijelentette, hogy amennyiben őt választják meg, támogatja a szülők tudta és beleegyezése nélküli érzékenyítést. A Breitbart hírportál közben kiderítette: McAuliffe gyermeke magániskolába jár, ahol nem tartanak ilyen jellegű foglalkozásokat.

Virginia állam korábban nyolc elnököt adott az Egyesült Államoknak George Washingtontól kezdve Woodrow Wilsonig, többet, mint bármely más amerikai tagállam. Egyetlen kivételt leszámítva az államban az elmúlt 40 évben valamennyi kormányzóválasztáson a Fehér Ház aktuális lakójával ellenkező pártállású jelöltet választottak.

– Úgy tűnik, Terry McAuliffe kampánya egy bizonyos Trump nevű személy ellen nagyon sokat segített Glenn Youngkinnak

– fogalmazott Donald Trump volt amerikai elnök kedd esti közleményében.

– Még csak kampányolnom sem kellett Youngkinért, mert McAuliffe megtette helyettem. Köszönjük a MAGA (Make America Great Again – a.m. Tegyük Amerikát Ismét Naggyá – a szerk.) szavazóinak, hogy nagyszerűen szerepeltek! – tette hozzá Trump arra a politikai szlogenre utalva, amelyet ő használt a 2016-os és a 2020-as elnökválasztási kampány során.

Az AP hírügynökség elemzése szerint egy évvel azután, hogy Joe Biden a 2020-as amerikai elnökválasztás során Virginia államot 10 százalékponttal megnyerte,

a mostani eredmény egyfajta ítéletként értelmezhető Biden elnökségével kapcsolatban.

A virginiai vereség különösen a jövő évi félidős választások miatt okozhat riadalmat a párton belül, amikor az amerikai kongresszus irányítása lesz a tét – fogalmaztak.

A kormányzó-helyettesi posztot is a republikánus jelölt húzta be

Youngkin az exit poll szerint nem csak az állam lakosságának 72 százalékát kitevő fehér szavazóknál nyert magabiztosan, de az 5 százalékot kitevő latino (dél- vagy közép-amerikai származású spanyol ajkú) szavazóknál is. Virginiában a kormányzó-helyettest is közvetlenül választják, itt is a republikánus jelölt nyert, Winsome Sears, aki egyébként fekete nő, sőt a főügyész is – aki az állam igazságügyi miniszterének számít, de egyben a vezető ügyész is, és közvetlenül választják – valószínűleg republikánus lesz.

Sears győzelme után üzent is azoknak a demokratáknak, akik szerint az Egyesült Államokban még mindig faji elnyomás van:

– Ha nem vennétek észre fekete vagyok, és fekete voltam egész életemben.

A jobboldal szimbolikus győzelme, hogy az első fekete nő, aki Virginiában választást nyert, republikánus és nem demokrata, bizonyítva, hogy nem a bőrszín dönt, hanem a politika – írja a Mandiner.

Előretörtek a republikánusok

New Jersey államban szintén kormányzót választottak kedden, ahol az adatok több mint 80 százalékos feldolgozottságánál a vártnál sokkal szorosabb a verseny. Miközben az elemzők egyértelműen

a demokrata, jelenleg is hivatalban lévő jelölt Philip Murphy győzelmét várták, jelenleg a republikánus Jack Ciattarelli vezet.

New Yorkban a demokrata Eric Adamst választották meg a város 110. polgármesterének, aki Curtis Sliwát, a republikánusok jelöltjét győzte le. Adams, aki a New York-i rendőrség nyugalmazott kapitánya, David Dinkins után a második afroamerikai polgármestere lesz New Yorknak. A szintén demokrata jelenlegi városvezetőt, Bill de Blasiót váltó Adams a Twitteren közzétett üzenetében azt írta:

– Ma este ünneplünk, mert holnap kezdődik az igazi munka! – az új polgármester egyik fő kampányüzeneteként a rendőrség létszámának bővítését jelölte meg.

A republikánus Mike Carey nyerte azt a választást, amelyet Ohio állam 15. körzetének megürült kongresszusi helyéért írtak ki, miután Steve Stivers, az alsóház korábbi republikánus képviselője az év elején lemondott, hogy betölthesse az Ohiói Kereskedelmi Kamara elnök-vezérigazgatói pozícióját. Carey a demokraták jelöltjét, Allison Russót győzte le kedden.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában