Szigorú szabályok

2021.12.23. 06:42

Ellenőröket állítanak Ausztriában az oltásellenesekre

Nyugati szomszédunknál kötelező a koronavírus elleni védőoltás, és aki nem veszi fel a vakcinát, az pénz- vagy akár börtönbüntetést is kockáztat. Hogy a bírságok behajtását megkönnyítsék, „ellenőrhadsereget” toboroznak.

Lassan elérkezik Ausztriában az oltáselleneseket sújtó pénzbüntetések behajtásának ideje. Mivel azonban a folyamat kapacitásproblémák miatt várhatóan akadozni fog, ezért Linz városában máris külön „hadsereget” állítanak fel - írja a svájci Blickre hivatkozva a V4NA hírügynökség.

Eszerint az ellenőrök feladata a bírságok befizetésének ellenőrzése lesz. Munkakörükhöz tartozna többek között a büntetővégzések kiállítása, a fellebbezések feldolgozása és maga a végrehajtás is.

A bérük 2800 euró körül mozog majd, amit 14 alkalommal utalnak ki a számukra egy év alatt.

Az állásokra csak beoltott vagy koronavírusból felgyógyult osztrák állampolgárok jelentkezhetnek. Mint a vonatkozó összefoglalóban olvasható: jelentős mennyiségű túlórára kell felkészülniük.

Ausztriában a közigazgatási törvény változása miatt az oltást megtagadók 2022 februárjától akár egy évre börtönbe kerülhetnek – méghozzá saját költségükre –,

vagy akár 3600 eurós bírsággal kell számolniuk.

Már érzékelhető a zárlat eredménye

Ausztriában hétfőn 1800 új korornavírus-fertőzést jelentettek, ami az elmúlt két hónap legalacsonyabb értéke. A javulás valószínűleg már a december 12-én véget ért, három hétig tartó szigorú lezárás eredménye. A legfrissebb adatok szerint a nagyszámú mutációval rendelkező omikron vírusvariánssal fertőzöttek száma az országban 80. Ausztriában eddig összesen 1 millió 245 ezer fertőzöttet azonosítottak, közülük mintegy 13 ezer 438-an haltak bele a fertőzés szövődményeibe.

Borítókép: Oltásellenes tüntető ellen intézkedő rendőrök Bécsben 2021 decemberében, fotó: AFP / Askin Kiyagan

Címkék#Ausztria

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában