Parkolási botrány

2022.03.11. 15:31

Gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség az MSZP-s Tóth Csabát

Gyanúsítottként hallgatta ki Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselőt a Központi Nyomozó Főügyészség – tudatta pénteken a vádhatóság, amely korrupciós bűncselekmények miatt nyomoz a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaélések ügyében.

A nyomozó főügyészség a kiterjedt nyomozásban ma kutatást és lefoglalást végzett Tóth Csabát érintően, majd gyanúsítottként hallgatta ki az országgyűlési képviselőt – áll a vádhatóság pénteki közleményében. Az ügyészségi tájékoztatás szerint a gyanúsított tagadta a bűncselekmények elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen – írja a Mediaworks Hírcentrum.

A befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban a főügyészség a szocialista országgyűlési képviselővel együtt eddig négy személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

Tóth Csaba mentelmi jogát csütörtökön függesztette fel az Országgyűlés.

 

Előzmények

 

Az ügy előzményét a Magyar Nemzet részletesen bemutatta. Eszerint Tóth Csaba és a szintén szocialista Horváth Csaba 2016-ban a Zuglóban tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amellyel túlárazott vállalkozói díjban állapodtak meg, és a nyereség felére igényt tartottak.

Fuzik Zsolt, a zuglói parkolási cég egyik befolyásos munkatársa a nyomozók előtt részletesen beszámolt arról, hogy ki, mikor, milyen összegű korrupciós pénzt kapott a SIS Parking Kft. profitjából. A férfi vállalta a hazugságvizsgálatot is. A poligráf szerint Fuzik igazat mondott, amikor a bűncselekmények részleteiről beszélt. A kifizetéseket fiktív számlák kibocsátásával fedezte a SIS Parking Kft.

Az ügyészség szerint a bevételből Tóth Csaba saját maga és a szintén meggyanúsított Horváth Csaba részére 31 millió forintot kért és vett át, ezenfelül Tóth Csaba havonta 10-15 millió forintot, összesen legalább 250 millió forint készpénzt kaphatott.

 

Baja és Molnár

 

A fiktív számlákat kibocsátó cégcsoport botrányába Baja Ferenc és Molnár Zsolt MSZP-s politikusok is belebukhatnak, ugyanis a gyanú szerint Baja harminc-, Molnár pedig negyvenmillió forintot vett át egy BKV-s közbeszerzés nyomán. Baja Ferenc Karácsony Gergely főpolgármester informatikai tanácsadójának mondta magát, és ilyen minőségben kért vesztegetési pénzt.

A négy politikus tagadta a bűncselekmények elkövetését. A közös baloldali listán jelenleg Horváth Csaba és Molnár Zsolt is szerepel – utóbbi befutó helyen. Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke szerint eddig nem merült fel, hogy visszaléptessék a meggyanúsított politikusokat.

 

Borítóképünkön Tóth Csaba. Fotó: MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában