Szabadság, közösség, cselekvés

2022.06.23. 23:12

Gulyás: a Rákóczi-táborokban a világ magyarsága találkozhat

A Rákóczi Szövetség által szervezett nyári táborokban évről évre lehetőség van arra, hogy találkozzon a világ magyarsága - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szövetség első alkalommal megrendezett közéleti táborának megnyitóján csütörtökön, Sátoraljaújhelyen.

Gulyás Gergely a Rákóczi Szabadegyetem - Szabadság, Közösség, Cselekvés elnevezésű, háromnapos rendezvény első napján emlékeztetett arra: az eseménynek helyet adó Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont az elmúlt két év fejlesztéseinek köszönhetően méltó lesz arra, hogy a következő években, évtizedekben a világ magyar ifjúságának találkozóhelye legyen.
A tábor - a kormány támogatásának köszönhetően - az elmúlt időszakban teljesen megújult, kibővült szálláskapacitással és a térségben egyedülálló sportközponttal várja a határon inneni és túli magyar fiatalokat - hangsúlyozta a miniszter.
Gulyás Gergely emlékeztetett arra: 

a Rákóczi Szövetségnek fontos küldetése volt az elmúlt három évtizedben, összefogta és találkozóhelyet biztosított a határainkon kívül, a diaszpóra nagyobbrészt a nyugati országokban élő magyarjainak. 

A miniszter kifejezte reményét, hogy az idén első alkalommal megtartott Rákóczi Szabadegyetem sikere arra motiválja majd a szervezőket, hogy a következő években is tartsák meg ezt a rendezvényt.
Hernádi Zsolt, a rendezvényt támogató MOL elnök-vezérigazgatója a megnyitón elmondta, a vállalat hisz abban, hogy a Kárpát-medencében küldetése van.
"Hogyan maradunk meg, hogyan leszünk mi itt a legjobbak, és akik velünk tartanak ebben, azokat mindig támogatni fogjuk" - jegyezte meg.
A szabadegyetem ötlete idén márciusban fogalmazódott meg, mottóként a szabadság, a közösség és a cselekvés fogalmait választották - hangsúlyozta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. A tábor népszerűségre utalva kitért arra, csütörtökön száz lengyelországi és magyarországi fiatal fejezte be táborozását, a szabadegyetem három napja után pedig vasárnap ötszáz kárpátaljai fiatal költözik be a létesítménybe, ahol néptánctábort tartanak számukra.
Július 3-tól elindulnak a Rákóczi Szövetség nagy táborai, szeptember elejéig mintegy hatezer külhoni vagy a diaszpórában élő magyar fiatal fordulhat meg a sátoraljaújhelyi rendezvényközpontban - tette hozzá a szövetség elnöke.
A szabadegyetem előadásain többek között nemzetpolitikai és energiaellátási kérdésekről, a magyar-román gazdasági kapcsolatok kihívásairól, vagy a magyar történelmi filmek és az identitás közötti kapcsolatáról is értekeznek a meghívott előadók.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Rákóczi Szabadegyetem - Szabadság, Közösség, Cselekvés címmel, a Rákóczi Szövetség szervezésében első alkalommal megtartott háromnapos közéleti tábor megnyitóján Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban 2022. június 23-án (MTI/Vajda János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában