Kapcsolatok

2022.09.15. 18:03

Szijjártó: kizárólag új beruházásokkal kerülheti el Magyarország az európai recessziót

A tárcavezető a Thyssenkrupp jászfényszarui gyárának bővítése alkalmából tartott bokrétaünnepséget követően arról számolt be, hogy a mintegy 15 milliárd forintos beruházáshoz az állam 4,7 milliárd forint támogatást nyújt, így elősegítve 110 új munkahely létrehozását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a sajtó képviselőinek nyilatkozik az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozója előtt Prágában 2022. augusztus 30-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

A beruházások jelentik az egyetlen módját annak, hogy a magyar gazdaság el tudja kerülni az ukrajnai háború és az arra adott szankciós válaszok miatti európai recessziót - jelentette ki a tárca közleménye szerint csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

A tárcavezető a Thyssenkrupp jászfényszarui gyárának bővítése alkalmából tartott bokrétaünnepséget követően arról számolt be, hogy a mintegy 15 milliárd forintos beruházáshoz az állam 4,7 milliárd forint támogatást nyújt, így elősegítve 110 új munkahely létrehozását. A projekt keretében a német vállalat az elektromechanikus kormányrendszereket gyártó üzemrészt bővíti. 

Beszédében Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Európa minden idők talán legsúlyosabb energiaellátási válságával néz szembe, recesszió fenyegeti a kontinenst, így jelenleg az a legfontosabb kérdés a magyar kormány számára, hogy el lehet-e kerülni azt, hogy hazánk is recesszióba essen. 

"Ebből adódik egy feladat: el kell kerülni" - szögezte le, hozzátéve, hogy minél több új beruházást kell hozni Magyarországra, ugyanis "a legjobb védekezés a támadás". 

"Az új beruházások jelentik az egyetlen módját annak, hogy a magyar gazdaság az európai recessziót el tudja kerülni" - fogalmazott, komoly eredménynek nevezve, hogy idén már mostanra megdőlt a tavalyi, egész évre vonatkozó beruházási rekord. 

A miniszter kiemelte, hogy a rekorddöntésekben az autóipar jár az élen, és ennek különös jelentőséget ad, hogy a szektor forradalmi átalakulása ma a globális gazdaság leginkább meghatározó folyamata. "A Magyarországra érkező rekordszámú modern autóipari beruházás jelenti a garanciát arra, hogy az európai recesszió ellenére a magyar gazdaság növekvő pályán tud maradni" - közölte. 

Mint mondta, a magyar autóipar teljesítménye jó eséllyel idén újabb rekordot dönt és eléri a 10 ezer milliárd forintot, miután az ágazat termelési értéke már az év első hat hónapjában meghaladta az 5500 milliárd forintot. 

A beruházás kapcsán arra is kitért, hogy a Magyarországon gyártott kormányrendszereket a világ 109 országában használják, s hazánk az elektromechanikus kormányrendszerek exportjában az ötödik helyen áll a világranglistán. 

Végül méltatta a magyar-német gazdasági kapcsolatokat, aláhúzva, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom volumene tavaly majdnem elérte a 60 milliárd eurót, s az idei első félévben már 30 milliárd euró felett volt, így jó esély van ezen a téren is a csúcsdöntésre. Továbbra is a német vállalatok alkotják a legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, mintegy 6000 cég körülbelül 300 ezer embernek ad munkát - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában