Advent

2022.11.27. 20:13

Első alkalommal adták át a nemzet betlehemét a Kossuth téren

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára advent első vasárnapján felidézte, három éve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisgyőrben fogalmazódott meg az az elképzelés, hogy anyaországi és határon túli művészek összefogásából létrehozzák ezt az alkotást.

A nemzet betlehemének ünnepélyes átadása a Kossuth téren, az Országház előtt 2022. november 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Első alkalommal adták át a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) népművészeti tagozatának közreműködésével megvalósult nemzet betlehemét az Országház előtti Kossuth Lajos téren, az alkotás 17 szobra és építménye a Kárpát-medence 34 települése fafaragóinak önkéntes munkájával és 64 népművészeti egyesület összefogásával készült el. 

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára advent első vasárnapján felidézte, három éve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisgyőrben fogalmazódott meg az az elképzelés, hogy anyaországi és határon túli művészek összefogásából létrehozzák ezt az alkotást. 

TÁLLAI András
Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára beszél a nemzet betlehemének ünnepélyes átadásán a Kossuth téren, az Országház előtt 2022. november 27-én
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Nem véletlenül a bükkaljai községben született meg a nemzet betlehemének ötlete, ugyanis Kisgyőr nevezetes fából faragott köztéri szobrairól, egyebek mellett Közép-Európa legnagyobb szabadtéri betleheméről, az életfát formáló falukapujáról, valamint a magyar államiság, a nemzeti összefogás egyik legfontosabb jelképét megelevenítő Szent Korona kilátójáról - ismertette az államtitkár. 

Richly Gábor, az MMA főtitkára kiemelte: a Magyar Művészeti Akadémia nem pár száz akadémikus zárt klubja, hanem egy olyan, szerteágazó közfeladatokat ellátó testület, amelynek célja a magyar kortárs művészet minél szélesebb spektrumának segítése az egész nemzet és a társadalom javára. 

Ezt a feladatát az MMA akkor láthatja el a leghitelesebben, ha olyan kezdeményezések támogatójává válik, ahol akadémikusok más alkotóművészekkel közösen tudnak létrehozni művészeti alkotásokat - fogalmazott a főtitkár. 

RICHLY Gábor
Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára beszél a nemzet betlehemének ünnepélyes átadásán a Kossuth téren, az Országház előtt 2022. november 27-én
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Kékedi László, az MMA rendes tagja, az MMA népművészeti tagozatának vezetője, Kisgyőr polgármestere elmondta, hogy a nemzet betlehemének különböző részeit a felvidéki Várhosszúrét, az erdélyi Mezőbergenye és Gyergyószárhegy, valamint az anyaország területéről egyebek mellett Budapest, Dédestapolcsány, Kisgyőr, Mátészalka, Pécs, Nádudvar és Vásárosnamény fafaragó művészei készítették el. 

KÉKEDI László Vilmos
Kékedi László, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Népművészeti Tagozatának vezetője beszél a nemzet betlehemének ünnepélyes átadásán a Kossuth téren, az Országház előtt 2022. november 27-én
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Az alkotást, amelyet vízkeresztig láthat a nagyközönség a Kossuth téren, Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke adta át. 

Az ünnepségen közreműködött a Kisgyőri Népdalkör, a Tarsoly Együttes, Nemcsák Károly színművész, Szerényi Béla és Barabás Balázs népzenész, Petrás Mária népdalénekes és zenésztársai, valamint a Gödi Búzaszem Iskola és az Óbudai Népzenei Iskola növendékei és művésztanárai.

TÁLLAI András; RICHLY Gábor; JAKAB István; NEMCSÁK Károly; SZERÉNYI Béla
Szerényi Béla (b) és Barabás Balázs (j) népzenészek, mögöttük Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke, Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, Nemcsák Károly, Jászai Mari-díjas színész, a József Attila Színház igazgatója és Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) fõtitkára (b-j) a nemzet betlehemének ünnepélyes átadásán a Kossuth téren, az Országház előtt 2022. november 27-én
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában