Felmérés

2023.01.05. 10:47

KINCS: a fiatalok kétharmada optimistán tekint erre az évre

A 30 év alatti fiatalok 63 százaléka bizakodva tekint a 2023-as évre - derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatásából, amelynek eredményéről csütörtökön tájékoztatták az MTI-t.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dean Drobot

A múlt év végén - november 30. és december 8. között - ezer ember telefonos megkérdezésével készült kutatás szerint a magyarok csaknem fele (45 százalék) bizakodva tekint az új évre.

A megkérdezettek közül leginkább a 30 év alatti fiatalok tekintenek optimistán a jövőbe. 

Mellettük a nők, a gyesen, gyeden lévő kisgyermekes anyák és a három vagy több gyermeket nevelők bizakodóbbak az átlagnál - írták.

A közleményben úgy fogalmaztak, "a bizakodásra meg is van az okuk, hiszen 2023-ban újabb családtámogatási intézkedések segítik őket: a többi között a 30 év alatti anyák szja-mentessége, a diákhitel elengedés gyermekvállalás esetén, a meghosszabbított babaváró és falusi csok".

A kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek legnagyobb javulást a járványhelyzet tekintetében várnak, közel harmaduk bízik a háborús helyzet javulásában, minden ötödik ember pedig az energiahelyzet jobbra fordulására számít.

"Minden hatodik ember inkább pesszimistának tekinthető a brüsszeli szankciók okozta gazdasági helyzet, az infláció és az életszínvonal általános alakulását illetően, érdekes ugyanakkor, hogy a személyes életük kapcsán sokkal optimistábbak, tízből nyolc válaszadó bizakodó" - emelték ki.

Harmaduk úgy gondolja, hogy 2023-ban javulni fognak az anyagi lehetőségei és az életszínvonala, miközben nagyjából a megkérdezettek fele változatlan körülményekre számít a saját életében - fűzték hozzá.

A felmérés szerint a legnagyobb stabilitást a családi kapcsolatokban és a lakáskörülményeikben várnak.

"Az emberek többsége úgy gondolja, hogy a boldogságérzete és az általános hangulata 2023-ban ugyanolyan vagy jobb lesz, mint amilyen 2022-ben volt" - áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában