Zavargások

2023.03.23. 13:55

Folytatódnak a tiltakozások Franciaországban a nyugdíjreform ellen

Folytatódtak Franciaországban a tüntetések a kormány nyugdíjreformja ellen, csütörtökön a tiltakozók blokád alá vonták az ország északi részén lévő Dunkerque cseppfolyósítottföldgáz – (LNG) –terminálját.

A nyugdíjreform ellen tüntetnek a délnyugat-franciaországi Bayonne-ban a francia szakszervezetek által meghirdetett egynapos országos sztrájk alatt, 2023. március 23-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Bob Edme

A terminál dolgozóinak szakszervezete azt közölte, péntek reggelig semmiképpen nem oldják fel a blokádot, ezt követően pedig gyűlésen vitatják meg a további lépéseket.

A terminált működtető Fluxys azt közölte, hogy a blokád nyomán a termelést napi 70 gigawattórára (GWh) korlátozzák.

Az olajfinomítókban dolgozók már több mint két hete akadályozzák az olajtározóknál a ki- és bejutást, ezért a töltőállomásokon fokozatosan romlik a helyzet, a France24 hírtelevízió szerdai összesítése szerint az üzemanyaghiány jelenleg a megyék ötödében érzékelhető.

A Le Parisien című francia lap azt közölte, hogy 

csütörtök reggel a tiltakozók az ország délnyugati részén fekvő Toulouse-nál lezártak egy autópályát, a nyugat-franciaországi Rennes-ben pedig egy buszpályaudvart foglaltak el.

 A nap folyamán további tüntetések várhatók országszerte – tette hozzá a lap.

A gyakorlatilag január óta tartó tüntetés- és sztrájksorozat kezdete óta emellett több zavargást is jelentettek. Gérald Darmanin belügyminiszter szerdán azt mondta, a felvonulásokat 12 ezer rendőr fogja biztosítani.

Bár a megmozdulásokat a szakszervezetek szervezték, az utóbbi egy hétben több spontán tiltakozásról is érkezett hír, ezeken az emberek szemeteskukákat gyújtottak fel és a rendőrökkel is összecsaptak.

A tiltakozások kirobbanása óta már csaknem ezer embert tartóztattak le.

Laurent Berger, az általában reformpári szakszervezet, a CFDT főtitkára a BFM TV televíziós csatornának adott interjújában a tervezet visszavonását sürgette.

A több millió sztrájkoló és utcákon tiltakozó ember a legjobb válasz, melyet az elnöknek adhatunk

– jelentette ki a radikálisabb CGT szakszervezetet vezető Philippe Martinez.

Emmanuel Macron államfő az év végig hatályba szeretné léptetni a reformot, amelynek fő eleme a nyugdíjkorhatár felemelése 62-ről 64 évre.

Ez a reform szükséges, nekem sem szerez örömöt, szerettem volna nem bevezetni, (...) de nincs 36 megoldás (a nyugdíjrendszer megmentésére)

– jelentette ki szerdán Macron a TF1 kereskedelmi és a France2 közszolgálati televíziónak adott közös élő interjúban, aláhúzva, hogy a nyugdíjreformnak az év végéig hatályba kell lépnie, és ha kell, vállalja az ezzel járó népszerűtlenséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában