Újabb trükk

2023.06.11. 11:12

A nemi identitással csalva kérnek menedékjogot az illegális migránsok

Bevett gyakorlat, hogy különböző álcivil szervezetek javaslatára magukat trans/queer személyeknek kiadva próbálnak meg menedékjogért folyamodni a migránsok, arra hivatkozva, hogy emiatt hazájukban üldöztetés és/vagy büntetés várná őket - számol be róla a Tűzfalcsoport.

MW

Borítóképünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: nito

2015 óta beragadt a lemez az európai politikusok jelentős részénél. Még mindig azt hiszik, hogy a kontinenst sújtó demográfiai válság megoldása az idegen kultúrájú népesség betelepítése. Az más kérdés, hogy 

a munkaerőpiaci problémákat ezzel nem fogják megoldani, mert a legtöbb migráns nem dolgozni jön, hanem kihasználni az elsősorban a nyugat-európai uniós tagállamokban a szociális hálót

- hívja fel a figyelmet blogbejegyzésében a Tűzfalcsoport

Mint írják, a migrációs válságnak és az ebből fakadó vitáknak tehát még koránt sincs vége. Cikkükben kifejtik, hogy az illegális bevándorlást nem csak a nyugati uniós tagállamok segítik elő, hanem a nyílt társadalom hálózatához tartozó szervezetek is jócskán kiveszik a részüket a folyamatból. Felhívják a figyelmet arra a módszerre, amikor 

a különböző szervezetek arra bíztatják az illegális bevándorlókat, hogy hazudják magukat a trans/queer-közösség tagjainak.

Hozzáteszik, a kérdés szorosan összefügg az Isztambuli Egyezménnyel, amelynek ratifikálásának elutasítását a magyar parlament 2020 májusában szavazta meg, többek mellett arra hivatkozva, hogy nem kívánják a magyar jog részévé tenni a társadalmi nem fogalmát, sem az "egyezmény gender-ideológiáját".

A múltban előfordultak olyan esetek (de az sem kizárt, hogy ma is él ez a fajta gyakorlat), amikor az álcivil szervezetek aktivistái rámutattak a trans/queer-személyek kiszolgáltatottságára bizonyos régiókban (különösen a Közel-Keleten és Afrikában), és azt javasolták, hogy a hagyományostól eltérő szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk kinyilvánítása potenciálisan erősítheti a menedékjog iránti kérelmüket, pontosabban annak pozitív elbírálását.

Ezzel nem kizárhatóan arra bíztathatták őket, hogy vezessék félre a hivatalos szerveket.

Az ilyen javaslatok mögött elsősorban az a motiváció áll, hogy hangsúlyozzák a trans/queer egyének hazájukban tapasztalható üldöztetését és diszkriminációját.

Egyes országokban a homoszexualitás vagy a transzneműség kriminalizálva van, és az egyének súlyos büntetésre számíthatnak, beleértve a börtönbüntetést vagy akár a halált is. 

A vonatkozó szexuális identitásuk hangsúlyozásával az egyének megpróbálhatják bizonyítani, hogy szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt megalapozottan félnek az üldöztetéstől, ami a nemzetközi menekültjog szerint érvényes indok a menedékjog iránti kérelemre.

Ez a gyakorlat ellenőrzési nehézségeket okoz a hivatalos szerveknek. Egyes esetekben a menekültügyi hatóságok számára kihívást jelenthet egy személy trans/queer-státuszának ellenőrzése. 

A Tűzfalcsoport cikke szerint kifejezetten trans/queer-migránsokra szakosodott szervezetek is vannak.

A teljes írás a részletekkel ITT érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában