Kiderült

2023.06.30. 17:00

Az Action for Democracy azért támogatta a magyar baloldalt, hogy népszerűsítsék a háborút hazánkban

Elszólták magukat.

MW

Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltjeként a baloldali pártok vezetőivel az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Elszólta magát az amerikai baloldali körökhöz köthető Action for Democracy: éves beszámolójukban azt írják, hogy a magyarországi választással kapcsolatos egyik alapvető céljuk az volt, hogy tudatosítsák a magyar választókban a szavazás "tágabb geostratégiai kontextusban betöltött sarkalatos jelentőségét". A tágabb geostratégiai kontextus könnyen lefordítható: az Ukrajnában dúló háború. Azt pedig láttuk, hogy "tanácsadóik" mire utasították a magyar baloldalt: a kampány során fegyverek és akár magyar katonák konfliktuszónába történő küldéséről beszéltek - írja Facebook bejegyzésében Zila János, az Alapjogokért elemzője. 

Mint a Bennfentes.net honlapján olvasható, a jelentés pontosan így fogalmaz: 

"Az év első negyedévében elsősorban Magyarországra, a demokráciáért folytatott globális küzdelem egyik kulcsállamára összpontosítottunk. Célunk hármas volt: 1. A demokráciapárti és anti-autoritárius narratívák népszerűsítése a magyar közvélemény körében, hogy közvetítsük a választások sarkalatos jelentőségét a hazai és a tágabb geostratégiai kontextusban."

2022 nem volt olyan messze, hogy ne emlékezne rá mindenki: "a geopolitikai kontextus" (és úgy általában a közélet és a kampány) 2022. február 24-ét követően csak az ukrajnai háborúról és az arra adott válaszokról szólt.
Akkoriban élesen kettévált a magyar közélet: míg az Orbán Viktor vezette Fidesz a tűzszünet követelésébe, a baloldali ellenzék a háború rajongásába, adott esetben katonák és fegyverek küldésébe állt bele a kampányban, és ez a frontvonal azóta sem moccant meg: a kormány következetesen tűzszünetet és béketárgyalásokat követel, és tiltja a fegyverszállításokat, míg az ellenzék szerint fegyverszállításokkal kellene segíteni Ukrajnát - írja a honlap.

A közös miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter akkoriban egyértelművé tette, hogy az egyébként az Action for Democracy vezetőségében helyet foglaló Wesley Clarck NATO-exparancsnok utasításait fogja követni. Így fogalmazott:

Én abszolút nem vagyok szakértője a kérdésnek, éppen ezért más olyan szakértőkkel konzultálok erről, mint például Wesley Clark volt amerikai négycsillagos tábornok, akivel egyeztettünk ebben a kérdésben, olyan NATO-szakértőt, mint Evelin Farkas, egy magyar származású, amerikai születésű szakértő, nagyon komoly NATO-szakértőkkel egyeztettünk ezekben a kérdésekben, és az ő véleményükre fogok hallgatni a további területeken.

Hogy miért ezt az álláspontot képviselték, erre a választ sokan és sokszor keresték már: mindenki magyarázatot akart találni arra, hogy miért rajongja a magyarországi baloldal ezt az eszetlen ukrajnai vérontást.

Az Action for Democracy éves jelentése választ ad a kérdésre: 

azért, mert erre kapták a pénzt.

Arra kapták a milliónyi dollárt a kampányban, hogy támogassák a háborút, hiszen ahogyan ők fogalmaznak, az Action for Democracy célja a pénz biztosításával az volt, "hogy közvetítsük a választások sarkalatos jelentőségét a hazai és a tágabb geostratégiai kontextusban."  írja a Bennfentes. net.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában