Gyűlölet-bűncselekmény

2023.06.27. 12:59

Nőtt a katolikusok elleni támadások száma, a hatóságok azonban nem veszik komolyan ezeket

Ugrásszerűen megnőtt a katolikusok elleni támadások száma az Egyesült Államokban, a bűncselekmények gyanúsítottjai azonban feltűnően enyhe büntetést kapnak – már ha kapnak egyáltalán. Jogvédő szervezetek szerint ez nem fordulhatna elő, ha más kisebbségi csoportokat érne támadás – írja a V4NA portál.

MW

San Franciscó, Dolores Park

Forrás: MTI/EPA

Fotó: John G. Mabanglo

San Francisco környékén június elején a kerületi ügyész bűncselekményről vétségre minősítette vissza a vádakat öt ember ellen, akik egy katolikus templom területén meggyalázták egy szent szobrát. Washington államban az igazságügyi minisztérium a múlt hónapban azt javasolta, hogy ne kelljen börtönbüntetést kapnia annak a transznemű személynek, aki megrongálta az egyház tulajdonát és bántalmazott egy egyházi alkalmazottat.

A katolikus templomok és szervezetek ellen elkövetett támadások az elmúlt két évben megszaporodtak. Jogvédő szervezetek csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy ezeknek a támadásoknak nincsenek olyan komoly következményei, mint a más vallások vagy kisebbségi csoportok ellen elkövetett támadásoknak – írja a V4NA.

A támadások megszaporodása a 2020-as Black Lives Matter tüntetések során kezdődött, a Legfelsőbb Bíróság 2022-es abortuszdöntése után tovább növekedett a számuk, újabban pedig a transzneműek jogaiért harcoló mozgalmak nevében történnek templomrongálások.

A kritikusok szerint az ilyen illegális tevékenység miatt elfogott gyanúsítottak túl gyakran megússzák a gyűlöletből elkövetett bűncselekményekre vonatkozó súlyosabb következményeket.

Ahelyett, hogy gyűlölet-bűncselekményért ítélnék el őket, gyakran csak vandalizmus vagy lopás vádjával kell szembenézniük, és így nem kerülnek rács mögé.

A Religious Freedom Institute nevű szervezet 2020 májusa és tavaly szeptembere között 174 katolikus helyszínen elkövetett támadásokról számolt be. Az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája 260 katolikusellenes incidenst követett nyomon 2020 májusa óta. 

A CatholicVote, egy katolikus érdekvédelmi csoport szerint pedig 2020 májusa óta 324 támadás érte a katolikus templomokat.

Az FBI szerint azonban katolikusellenes gyűlölet-bűncselekmények 2021-ben az összes vallással kapcsolatos gyűlölet-bűncselekmény 6,1 százalékát tették ki. Ez azt jelenti, hogy 

az FBI abban az évben nagyjából csak 95 katolikusellenes incidenst regisztrált, ami csökkenést jelent 2020-hoz képest.

Katolikus csoportok szerint azonban a támadások 2020-ban kezdtek el növekedni, és 2022-ben drámaian felerősödtek, különösen a 2022. májusi kiszivárogtatás nyomán, amelyből kiderült, hogy a Legfelsőbb Bíróság hogyan tervezi a Roe kontra Wade megsemmisítését.

Tommy Valentine, a CatholicVote katolikus elszámoltathatósági projektjének igazgatója elmondta, hogy a csoport jelentése szerint 

a rendőrségnek csak a támadások negyedében sikerül megtalálni a gyanúsítottat.

Úgy tűnik, hogy ez inkább a kivétel, mint a norma, és nem azért, mert a hatóságok nem akarják kivizsgálni ezeket a dolgokat, hanem mert nincsenek meg az erőforrásaik ahhoz, hogy felvegyék a harcot azzal, ami valójában egy országos járvány része

 – mondta Valentine a Washington Examinernek. Szerinte a rendőrkapitányságoknak szükségük van a szövetségi kormányzat forrásaira a gyűlölet-bűncselekmények egyértelmű eseteinek leküzdéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában