Ukrán válság

2023.06.17. 07:00

Több irányban nyomulnak előre az ukránok

479. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egy férfi mutatja a szomszédja megsemmisült házát egy orosz légi támadást követően a kijevi régióban fekvő Sztari Petrivciben 2023. június 16-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Efrem Lukackij

Putyin: Oroszország nyitott a párbeszédre

 Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton Szentpéterváron közölte az orosz-ukrán háborúban közvetíteni kívánó afrikai vezetőkkel, hogy 

Oroszország üdvözli az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos kiegyensúlyozott álláspontjukat, és nyitott a párbeszédre.

 

"Készek vagyunk az építő jellegű párbeszédre mindenkivel, aki az igazság elvein és a felek legitim érdekeinek figyelembe vételén alapuló békét akar" - fogalmazott az orosz elnök. 

Az afrikai küldöttségnek, amelyet Putyin a Szentpétervár melletti elnöki rezidencián, a Konsztantyin-palotában fogadott négy államfő - Cyrill Ramaphosa (Dél-afrikai Köztársaság), Macky Sally (Szenegál), Hakainde Hichilema (Zambia), valamint Azali Assoumani (Comore-szigetek), az Afrikai Unió elnöke - a tagja, továbbá Kongó, Uganda és Egyiptom képviselői is helyet kaptak a delegációban. Előző nap a küldöttség Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki leszögezte, hogy 

Ukrajna addig nem hajlandó tárgyalni, amíg minden orosz katonát ki nem vonnak a megszállt területekről. 

Vlagyimir Putyin üdvözölte a küldöttség tagjait, akik közül Cyrill Ramaphosa a háború befejezését sürgette, majd a comorei, a szenegáli és dél-afrikai elnök álláspontjának kifejtése után átvette a szót. 

Az orosz elnök megismételte azt az álláspontját, hogy Ukrajna és a Nyugat kezdte a konfliktust jóval azelőtt, hogy Oroszország tavaly februárban Ukrajnába vezényelte volna a csapatait. 

Hangsúlyozta, hogy

 a Nyugat - nem pedig Oroszország - a felelős az élelmiszeráraknak a világpiacon a múlt év elején történt meredek emelkedéséért. 

Közölte a küldöttséggel, hogy az Oroszország által lehetővé tett fekete-tengeri ukrán gabonaexport egyáltalán nem könnyített Afrikának a magas élelmiszerpiaci árakkal kapcsolatos problémáin, mert a gabona többségében a gazdag országokba került. 

Kijelentette, hogy 

Oroszország soha nem utasította el a tárgyalásokat az ukrán féllel, azokat Kijev blokkolta. 

Az afrikai béketerv egyebek mellett felszólítja a feleket, hogy a konfliktusban elfogott valamennyi gyermeket vissza kell szállítani a származási helyére. Ezzel kapcsolatban Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy Oroszország nem akadályozza meg az ukrán gyermekeket a hazatérésben. "Konfliktusövezetből vittük ki őket, megmentve az életüket" - tette hozzá. 

Cyrill Ramaphosa dél-afrikai elnök kifejtette tízpontos béketervét. Közölte, hogy azért utaztak Oroszországba, hogy az Ukrajnával való tárgyalások megkezdését szorgalmazzák. "Azért vállalkoztunk erre a küldetésre, mert nekünk afrikaiaknak, sajnos, számos konfliktust kell kezelnünk, és a párbeszéd és a tárgyalás útján sikerül megoldanunk őket" - mondta. 

Putyin közölte: 

Oroszország nyitott a konstruktív párbeszédre.

Huszonhárman sebesültek meg orosz tüzérségi támadásokban Herszonban 

Orosz tüzérségi támadások Herszonban 23 embert, köztük három gyermeket sebesítettek meg. A sebesültek között van egy 15 éves fiú, egy 16 éves és egy 11 éves lány is - írja a Sky News.

Több épület is megrongálódott - közölte az ukrán belügyminisztérium.

Az ukránok szerint sikeres offenzívát folytatnak 

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy az ukrán csapatok jelenleg "aktív támadást folytatnak, egyszerre több irányban is előrenyomulnak".

"Fokozatosan haladnak előre. Jelenleg az újabb előrenyomulás akár a 2 kilométert is elérhette, különböző irányokban" 

- mondta.

A brit védelmi minisztérium szerint viszont Oroszország légifölényre tett szert a dél-ukrajnai frontszakaszon, köszönhetően, hogy több támadó helikoptert vezényelt a térségbe (Ahogy az Origo a 11:21-es posztban is megírta.)

Oroszország hivatalosan nem ismerte el az ukrán előrenyomulást, ehelyett közölték, hogy az elmúlt 24 órában súlyos veszteségeket okoztak az ukrán támadó erőknek - írja a Sky News.

Több tankra van szüksége Oroszországnak 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter meglátogatott egy nyugat-szibériai katonai gyárat és hangsúlyozta, hogy "fenn kell tartani a harckocsik fokozott gyártását" - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az Agence France-Presse jelentése szerint Sojgu szerint erre azért van szükség, hogy "kielégítsék a Moszkva által tavaly februárban Ukrajnában indított különleges katonai műveletet végrehajtó orosz erők igényeit".

Oroszország azt állítja, hogy az ukrán ellentámadás kudarcot vallott, de Kijev szerint több falut és mintegy 100 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza, főként a dél-ukrajnai fronton

 - írja a The Guardian.

Négy ukrán civil meghalt egy orosz rakétacsapásban 

Négy ember meghalt Ukrajna északkeleti részén fekvő Harkov régió egyik faluja közelében történt orosz rakétacsapás következtében - közölte Oleh Synehubov, a régió kormányzója.

Egy páncéltörő irányított rakéta eltalált egy autót, ami az orosz határ közelében lévő Huryiv Kozachok falu felé tartott.

Az autóban utazó négy civil a helyszínen meghalt

 - írja a The Guardian.

Az ukránok a Barátság kőolajvezetéket támadják? 

Orosz légvédelmi egységek az éjszaka folyamán visszavertek egy ukrán dróntámadást, amely a Barátság kőolajvezeték egyik szivattyúállomása ellen irányult az Ukrajnával szomszédos Brjanszki területen – írja a Reuters híre alapján a Mandiner.

A Reuters a cikkben megjegyezte, hogy az utóbbi hetekben megszaporodtak az Oroszországon belüli dróntámadások, amelyek gyakran energetikai létesítményeket vesznek célba, de Kijev nyilvánosan nem ismeri el a felelősséget ezekért a támadásokért.

A kolera is fenyegethet a gátrobbanás után vízzel elárasztott területeken

Másfél héttel a Nova Kahovka-i gát felrobbantását követően újabb veszély fenyeget Ukrajna Herszon régiójában, a víz által elárasztott területeken ugyanis félő, hogy különböző fertőző betegségek terjednek majd el, mint például a kolera, erről Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter beszélt a Politico brüsszeli lapnak.

A Dnyeper folyón lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz a dél-ukrajnai Oleski településen 2023. június 10-én. Az áradásokban legkevesebb nyolc ember életét vesztette, az elárasztott területekről több mint 5800 embert evakuáltak. 
Fotó: - / Forrás: MTI/AP

A cikk kiemeli, hogy tíz nappal a gát megsemmisülése után csökken a víz szintje és a területen élők elkezdték a takarítást, ám az egészségügyi veszély még nem múlt el.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök két nappal a gátrobbanást követően arra figyelmeztetett, hogy

a térséget elöntő víz szennyeződhet a környéken lévő üzemanyagtároló létesítmények, a vegyszereket és műtrágyát tároló raktárak, valamint az elhullott állatok miatt, utóbbi lépfenét terjeszthet, valamint a vízbe került szennyvíz szintén aggodalomra ad okot írja a Magyar Nemzet.

Műhold-felvételeken látni a kahovkai gát pusztulását

A Maxar Technologies által közzétett két képen a Kahovka Vízierőmű leomlott gátja látható, mely részben víz alá merült.

Egy másik képen a közeli Nibulon folyó terminálja látható a Herszon megyei Kozatske városában. A terminált elöntötte a víz a gát megsemmisülése miatt, de a víz már apad.

Sokkal nagyobb egy nukleáris konfliktus kitörésének lehetősége, mint az elmúlt évtizedekben bármikor 

Terjedelmes interjút adott a Magyar Nemzetnek Max Abrahms, az amerikai Northeastern University professzora, aki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett MCC Budapest Peace Forum konferencia miatt járt Budapesten A beszélgetésben a nukleáris fenyegetettség valós mértékéről, az ukrajnai békéről, valamint Washington háborúban betöltött szerepéről is beszélt. 

A kérdésre, hogy az ukrajnai háború kapcsán lehet-e valós nukleáris fenyegetésről beszélni, a professzor úgy válaszolt, hogy nem biztos abban, hogy " Vlagyimir Putyin egy bizonyos ponton ne vetne be nukleáris fegyvereket". 

Ez persze nem egyenlő azzal, hogy biztosan atomfegyverekhez fog nyúlni, ugyanakkor ez egy olyan veszély, amit komolyan kell venni. Kockázatértékelés során két dolgot kell szem előtt tartanunk: annak a valószínűségét, hogy egy esemény megtörténik, valamint annak következményeit, ha ez az esemény valóban bekövetkezik. Jelen esetben a következmények annyira súlyosak lennének, hogy muszáj figyelembe vennünk egy nukleáris csapás lehetőségét, még ha ennek valószínűsége statisztikailag csekély is. Emellett pedig jelenleg sokkal nagyobb az esélye egy ilyen forgatókönyv megvalósulásának, mint a kubai rakétaválság óta bármikor  

– fejtette ki Max Abrahms, aki szerint a figyelmeztető jelek egyike, hogy az orosz elnök "az ukrajnai háborút Oroszországra nézve közvetlen egzisztenciális fenyegetésként írta le".

Ahogy halad előre a konfliktus, egyre inkább meg lehet érteni ezt az álláspontot. Egyre több és több az orosz területeket érő támadás, merényletek Oroszországon belül, amelyek igazolják és megerősítik Putyin azon állítását, miszerint Ukrajna a NATO-szövetségesek támogatásával legitim fenyegetést jelent Oroszországra nézve.

– mondta. 

Arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok – elsősorban a NATO bővítésével – sokféle módon gerjesztette a háborútt, hozzájárult annak kialakulásához. 

A béketárgyalásokkal kapcsolatosan a professzor nem derűlátó.  

Nagyon pesszimista vagyok ezzel kapcsolatban. Az elmúlt időszakban rengeteg béketervet mutattak be, Brazíliától kezdve Kínáig sokan próbálták meg előmozdítani a tárgyalások lehetőségét. Őszintén szólva nem lennék meglepve, ha Magyarország is előállna egy békejavaslattal. Noha a többi tervezet süket fülekre talált, Magyarország egyedülálló helyzetben van: NATO-tagállam, ugyanakkor Oroszország szemében sokkal racionálisabb, mint a szövetség más tagjai

 – mondta  az amerikai Northeastern University professzora.

Az interjút ITT tudja elolvasni. 

A Nyugatnak komolyan kell vennie a nukleáris fenyegetést

Vadim Prisztaiko, Ukrajna egyesült királyságbeli nagykövete "zsarolásnak" nevezte, hogy Putyin atomfegyvereket helyez el Fehéroroszországban. Szerinte a Nyugatnak nagyon komolyan kellene vennie az esetet – írja az Origo.

Több irányban nyomulnak előre az ukránok

„Az ukrán erők több irányban 2 kilométert előrenyomultak, de heves ellenállással kell szembenézniük” – idézi az Origo hírportál Hanna Maliar védelmi miniszter-helyettesnek a június 16-i harctéri helyzet összefoglalását. 

 

CV90 tankokról írt alá megállapodást Ukrajna

Ukrajna, Csehország és Szlovákia védelmi miniszterei együttműködési megállapodást írtak alá a svéd páncélozott járművek beszerzéséről és karbantartásáról – közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 16-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7618 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5378 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 84 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

 Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Hírszerző és az ukrajnai menekülteket segítők  is szerepelnek a brit uralkodó születésnapi kitüntetési listáján

A brit külső hírszerzés vezetője, a világ egyik leghíresebb túszmentője – aki maga is túszejtők fogságába esett –, valamint ukrajnai menekülteket segítő aktivisták szerepelnek a brit uralkodó szombaton ismertetett születésnapi kitüntetési listáján. III. Károly király trónra lépése óta most először részesítette "hivatalos" születésnapja alkalmából elismerésben és a velük járó címekben az erre érdemesnek talált jelölteket.

A szombat hajnalban ismertetett, 1171 nevet tartalmazó születésnapi kitüntetési névsor egyik legelőkelőbb helyén Terry Waite áll, akinek a király  a Szent Mihály és Szent György nevét viselő katonai lovagrend - Order of St Michael and St George - lovagi címmel és a Sir előnév viselésének jogával járó parancsnoki tisztségét adományozta.

A 84 éves Sir Terry 1987-ben, Canterbury akkori érseke, Robert Runcie követeként utazott Libanonba, hogy megpróbálja elérni több brit túsz kiszabadulását, ám a Hezbollah radikális síita mozgalom őt is túszul ejtette és 1763 napig fogva tartotta.

A kitüntetést a világszerte túszként fogva tartott emberek megsegítéséért végzett sokoldalú tevékenysége elismeréseként adományozta a brit uralkodó.

Hasonló kitüntetésben részesült Richard Moore, a brit külső hírszerzés (MI6) vezetője.

Az indoklás szerint Sir Richard azért a munkájáért részesült a magas elismerésben, amelyet a brit nemzetbiztonság erősítéséért végzett az ukrajnai háború - a második világháború óta európai földön kirobbant első nagy fegyveres konfliktus - kezdete óta.

A kitüntetett hírességek közül Anna Wintour, a Vogue nemzetközi divatmagazin főszerkesztője - aki 2016 óta a Dame előnév viselésére jogosult a lovagi rang női megfelelőjének birtokosaként - a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagja lett.
   A kitüntetettek többsége - 52 százalékuk - a helyi közösségéért végzett munkájáért kapott elismerést a királytól. 

Köztük van számos olyan civil aktivista, aki az ukrajnai háború elől menekülők letelepedését és beilleszkedését segíti.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában