Kisstílű politikai érdekek

2023.07.26. 06:53

A baloldal és Brüsszel mondvacsinált okokkal akadályozza a pedagógusbér-emelést

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban arról beszélt, hogy ha végre nem tartják vissza tovább a Magyarországnak járó EU-s forrásokat, akkor első ütemben 561 ezer forintra emelkedik az átlagos pedagógusbér, 2025-re pedig 800 ezer forint körül lesz.

MW

Rétvári Bence szerint Brüsszel 800 milliárd forinttal tartozik a pedagógusoknak

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Rétvári Bence elmondása szerint 

az új pedagógus-életpályát szabályozó törvény önálló életpályát biztosít a tanároknak, megteremti a rendszerváltás óta legnagyobb mértékű béremelés alapját, bevezeti a pedagógusoknak a heti fix 24 tanóraszámot, illetve 46-ról 50 napra emeli a szabadság mértékét. 

Mint mondta, az új pedagógus-életpálya törvény lépéseket tesz előre minden olyan területen, ahol általában minden európai ország, így Magyarország oktatási rendszere is problémákkal néz szembe: ilyen az oktatás minőségének javítása, a béremelés, a fia­talok pedagóguspályán tartása, a rugalmasabb rendszer, az óraszámcsökkentés, az adminisztratív terhek csökkentése, a társadalmi különbségek csökkentése az oktatás által. Az új életpálya és a béremelés vonzóbbá teheti a pedagóguspályán maradást és a pedagóguspálya választását.

Kitért rá, hogy az új törvény megszünteti az eddigi 114 formális besorolási fokozatot, és ehelyett a teljesítményalapú bérezést vezeti be. 

– Aki többet foglalkozik a gyerekekkel, aki jobban motiválja őket, aki több energiát tesz a tanításba, az jobban is fog keresni. Százezres mértékben kereshet majd többet az a pedagógus, aki az átlagon felüli figyelemmel neveli a rábízott gyerekeket. 

Mostantól kevésbé számít a papír és többet számít a tanév során a gyerekekre fordított figyelem. Bízunk benne, ez segít még inkább kihozni a legjobbat a pedagógusokból és az iskolákból. Ez a gyerekek, a szülők és az ország érdeke is

– jelezte.

Rétvári Bence az Eurostat adataira hivatkozva ismertette, hogy az EU-tagállamok közül Magyarországon a 8. legjobb a tanár-diák arány, Olaszországgal és Portugáliával vagyunk egy szinten. 

Megjegyezte, 

az a baloldal beszél pedagógushiányról, amelyik az IMF javaslatára 15 ezer pedagógust tett az utcára egyetlen tanév alatt. 

Európa minden országában egyre központibb kérdés a tanárutánpótlás. Ezért fontos, hogy az új életpályatörvény kiiktatja azokat az elemeket, amelyek kötelezően büntették a fiatalokat a bérek meghatározásakor. Így most a legnagyobb béremelésre a pályakezdők számíthatnak. Ez azért fontos, mert a friss diplomásokat így könnyebb lesz pályán tartani, kevesebben mennek el az első öt évben. Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben a pedagóguspálya továbbra is népszerű a pályaválasztók körében: huszonegy éve, 2002-ben 3872 hallgatót vettek fel állami ösztöndíjas pedagógusképzésre, tizenegy éve, 2012-ben 5112-t, 2022-ben pedig 6734-et – emelte ki.

Az ígért béremelés kapcsán a Magyar Nemzetnek hangsúlyozta

ha végre nem tartják vissza tovább a Magyarországnak járó EU-s forrásokat, akkor első ütemben 561 ezer forintra emelkedik az átlagos pedagógusbér, 2025-re pedig 800 ezer forint körül lesz. 

A magyar baloldal és Brüsszel mondvacsinált okokkal akadályozta meg, hogy a most lezárult tanévben már pénzüknél legyenek a magyar pedagógusok – fogalmazott. 

A teljes interjú IDE kattintva olvasható.

Latorcai Csaba: az uniós támogatásokkal Budapest versenytársává válhat Bécsnek vagy Prágának

A magyar kormány célja az uniós támogatások felhasználásával, hogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb országának egyikévé váljon – mondta Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán szerda reggel.

LATORCAI Csaba
Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Szerencs-Ond-Rátka-Tállya településeket összekötő út átadásán Ondon 2023. július 13-án
Fotó: Vajda János / Forrás:  MTI

Az államtitkár szerint "csak a vak nem látja", hogy az uniós utalások azért késnek, mert amikor a magyar kormány az uniós pénzek folyósításáról már éppen megállapodna, akkor az Európai Parlament baloldali többsége hatalmas "álproblémát kreál", amit átad az Európai Bizottságnak, és akkor kezdődik a folyamat elölről.

Latorcai Csaba szerint most, hogy nem ülésezik az Európai Parlament, bízhatnak abban, hogy nyár végére immár hivatalosan is megérkezik az a pozitív álláspont, amit szakértői szinten már jeleznek Magyarország kormánya felé a bizottság részéről. A magyar baloldali képviselőkre utalva azt mondta, nem érti, hogyan lehet "hazafias álláspont" az, hogy a magyar emberek, vállalkozások ne jussanak hozzá a jog szerint nekik járó pénzhez.

Hozzátette, azt sem érti, miért nem támogatható cél a baloldal számára, hogy Magyarország 2030-ra az unió öt legélhetőbb tagországainak egyikévé válhasson.
   "A kormány célja az Európai Uniós pénzek felhasználásával, hogy olyan országgá váljon, ahol jól és szépen lehet élni, ahol gyarapodik minden vállalkozás, gyarapodik minden magyar ember, és elérjük az Európai Unió legmagasabb fejlettségi szintjét. Értehetetlen, hogy ezen mit nem támogat a baloldal" – mondta.
Szerinte ennek az lehet a magyarázata, hogy "külföldről rendelték a zenét", és ennek megfelelően ilyen "kottából játszik" a baloldal, egyértelműen nem a magyar érdekeknek megfelelően, hanem a magyar érdekek ellen.
Latorcai Csaba a kormány területfejlesztési céljainak két alapvető irányát említette: városban vagy kistelepüléseken élni ne életminőségek közötti választás, hanem életstílus melletti döntés eredménye legyen. Ez azt jelenti, hogy a közszolgáltatások mindenütt egyformán elérhetők kell, hogy legyenek.
   Ehhez – mondta – fel kell tárni az adott régiók rejtett tartalékait, mik azok, amik a versenyképesség fejlődéséhez hozzájárulnak, a kormány feladata pedig elősegíteni azt, hogy erre a versenyelőnyre valóban szert tudjanak tenni. Akár település és település között, vagy nemzetközi szinten is; így Budapest versenytársává válhat Bécsnek vagy Prágának – tette hozzá az államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában