Temetőgyalázás

2023.07.15. 14:09

Nem bírságolt a román csendőrség az újabb keresztállítás miatt

Nem bírságolt a román csendőrség az úzvölgyi katonatemetőben múlt szombaton történt újabb keresztállítás miatt – írta szombaton a Krónika erdélyi portál a Hargita megyei csendőrségre hivatkozva.

MW

Virágot helyez el egy sírnál az úzvölgyi katonatemetőben tartott megemlékezés egyik résztvevője 2019. augusztus 26-án.

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

Dan Iamandi ezredes, a Hargita megyei csendőrség parancsnoka és Marian Stan százados a portál kérdéseire küldött válaszukban kifejtették: 

nem szabtak ki bírságot a Mihai Tirnoveanu vezette Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet tagjaira, akik július 8-án 150 fakeresztet állítottak fel engedély nélkül az úzvölgyi katonatemetőben.

A Nemzet Útja (Calea Neamului) román szervezet által, az eltávolított betonkeresztek helyére kihelyezett új fakeresztek az úzvölgyi katonatemetőben 2023. július 11-én
Fotó: Veres Nándor / Forrás: MTI

A válaszban hangsúlyozták, hogy a csendőrségnek a nyugalom és a közrend megteremtése, fenntartása a feladata, és a helyszíni intézkedéseik révén valamennyi résztvevő védelme biztosított volt, nemzetiségétől függetlenül.

Abban az esetben, ha létezik olyan, a helyi közigazgatási egységek által elfogadott szabályozás, amely megtiltja egy bizonyos övezetbe történő belépést, akkor az érintett helyi hatóság felelőssége betartatni ezt a szabályozást, saját őrzőszolgálat biztosítása révén

– idézte a csendőrség válaszát a Krónika.

A Hargita megyei csendőrség ebben hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja minden állampolgár szabad véleménynyilvánításhoz való alkotmányos jogát, és támogatja ennek gyakorlását mindaddig, míg békés úton, „a hatályos törvények alapján” történik. 

Hozzátették: július 8-i küldetésük az úzvölgyi katonatemetőnél "a nyugalom és a közrend biztosítása volt", aminek eleget is tettek.

A portál emlékeztetett, hogy Tirnoveanuék áprilisi nagykárolyi tüntetése miatt - amikor Kölcsey Ferenc szobrának avatását próbálták megakadályozni, melyen Novák Katalin köztársasági elnök is részt vett - egyetlen, 500 lejes (38 ezer forint) bírságot szabott ki a Szatmár megyei csendőrség.

Az úzvölgyi katonatemetőben történt július 8-i keresztállítás miatt Csíkszentmárton önkormányzata büntetetőfeljelentést tett a rendőrségen Mihai Tîrnoveanu és hívei ellen. Birtalan Sándor, a Hargita megyei község polgármestere - melyhez közigazgatásilag a katonatemető tartozik - az MTI-nek korábban elmondta, hogy ebben ismertették a haditemetőben történt újabb keresztállítást és temetőgyalázást, és az ügy kivizsgálását, az elkövetők felelősségre vonását kérik.

Úzvölgye, 2023. július 11. A Nemzet Útja (Calea Neamului) román szervezet által, az eltávolított betonkeresztek helyére kihelyezett új fakeresztek az úzvölgyi katonatemetõben 2023. július 11-én. A szervezet vezetõje, Mihai Tirnoveanu a román védelmi minisztériummal folytat tárgyalást és a román parcella hivatalossá tételét kéri. MTI/Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor

A Calea Neamului román szervezet hívei július 8-án 150 fakeresztet állítottak fel a nemzetközi katonatemetőben a június 29-én eltávolított betonkeresztek helyébe.

A román nemzeti színű szalaggal átkötött kisebb keresztek mellé egy nagyobbat és egy zászlórudat is kihelyeztek, utóbbin a román zászlóval.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában