Migráció

2023.08.16. 10:43

Naponta mintegy ötszázan próbálnak illegálisan bejutni Magyarországra (videó)

A határsértések napi átlagos száma megközelíti az ötszázat, de hétvégente ennél is többen próbálnak illegálisan bejutni Magyarországra – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

MW

Elfogott határsértők Röszke térségében 2016. február 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Az MTI beszámolója szerint Bakondi György közölte:

a keddi adatok szerint idén 91 ezer határsértőt fogtak el, valamint 700 embercsempész ellen indult büntetőeljárás.

Továbbra is látszik az embercsempészek szervezettsége és jellemzőek a nagycsoportos elkövetések – tette hozzá.

A belbiztonsági főtanácsadó új, veszélyes helyzetnek nevezte azt, hogy

míg korábban a határ szerb oldalán a különböző migránscsoportok egymás ellen használták csak a fegyvereiket, néhány napja Hajdújáráson kézigránátos támadás történt a közösségi médiában aktív egyik ember háza ellen.

Tájékoztatása szerint az olasz és a balkáni útvonalon is nő a migránsok aktivitása.

Amíg az EU-ban a bejutás legalizálásáról, a segítségnyújtás és a szétosztás fontos európai kötelezettségéről folynak a viták és politikai támadások alatt állnak azok az országok, amelyek nem azonosulnak ezzel az elképzeléssel, mindez meghívólevélként jelenik meg az útnak indulást tervező ázsiaiak és afrikaiak számára – fogalmazott.

Kitért a Száhel-övezet instabilitására is, jelezve, hogy

csak Szudánból és Csádból több mint hatmillió ember tartózkodik a velük szomszédos afrikai országokban.

Európának elsőrangú érdeke lenne, hogy a menekülthullám elindulása előtt minden erőfeszítést megtegyen a háborús konfliktus mélyülésének és kiterjedésének megállítása érdekében – hangsúlyozta a belbiztonsági főtanácsadó.

Bakondi György később a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a „migránsgettókról” szólva veszélyesnek nevezte, ha például Röszke térségében kellene létrehozni egy ilyen, 20–30 ezer embert befogadni képes nyílt tábort, ahová azokat, akik a határ túloldalán lövöldöznek, be kellene engedni.

Közölte: Bicskén és Debrecenben már látták, mit jelent a nyílt tábor. Azoknak a magyar és az európai belső biztonságot – de a szociális, egészségügyi és oktatási, lakhatási rendszert is – súlyosan veszélyeztető következményei lennének – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában