Katasztrófa

2023.08.06. 19:26

Több száz embert evakuáltak áradások miatt Ausztriában és Szlovéniában

Ausztria és Szlovénia több körzetében is bevetették a katasztrófavédelmet vasárnap a napok óta tartó heves esőzések és áradások, valamint a csapadék okozta földcsuszamlások miatt. A szlovén miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy segítséget kért a szomszédos országoktól és az EU polgári védelmi mechanizmusát is értesítette – írja az MTI.

MW

Árvízben tönkrement tárgyak a szlovéniai Skofja Lokában 2023. augusztus 6-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ziga Zivulovic Jr

„Azért jöttünk, hogy hatékony segítséget hozzunk” – mondta Robert Golob kormányfő Skofja Lokában, az egyik legsúlyosabban érintett térségben. Golob közölte, hogy akár a szomszédos országok hadseregeitől is segítséget vár, például logisztikai támogatást, helikopteres szállító kapacitást. „Garantálni akarjuk, hogy aki valóban rászorul, az megkapja a segítséget” – hangoztatta a szlovén kormányfő. Hozzátette, hogy a kormány azon dolgozik, hogy az infrastruktúrát mielőbb helyre lehessen állítani.

Tine Radinja, Skofja Loka polgármestere katasztrofálisnak nevezte a helyi állapotokat, s kiemelte, hogy három völgy továbbra is megközelíthetetlen, és az állam és az EU segítségét is elengedhetetlennek nevezte.

Natasa Pirc Musar szlovén elnök a fővárostól északra fekvő Kamnikot kereste fel, és arról beszélt, hogy az állam mindent megtesz a katasztrofális károk elhárítása érdekében.

Pirc Musar rémisztőnek nevezte a pusztítást.

„Szinte minden elsodort az ár” – állapította meg. Hozzátette, hogy más országok vezetői egymás után hívják a hivatalát és ajánlják fel segítségüket, és már úton is van a humanitárius segítség Szlovéniába. „Magam fogok felhívni elnököket, hogy segítsenek, és küldjenek olyan dolgokat, amelyek jelenleg nem elérhetőek Szlovéniában” – szögezte le a politikus.

Az éjszaka folyamán a szlovén mentőalakulatokat 186 körzetben mozgósították, több helyen veszélyesé vált épületekből kellett embereket kimenteni.

Szombat este 500 embert evakuáltak a kelet-szlovéniai Alsóbeszterce (Dolnja Bistrica) településről, miután átszakadt egy gát a Mura folyón.

Az osztrák határ környékéről csaknem 110 embert telepítettek ki.

Árvíz lerombolta híd a szlovéniai Kamnik környékén fekvő faluban, Stahovicában 2023. augusztus 5-én
Fotó: Miro Majcen / Forrás: MTI/AP

Az emberek átmeneti szállásokon várják az időjárás jobbra fordulását.

Szlovéniában emellett összesen 85 holland állampolgárt is kimenekítettek az elöntött területekről, őket az ANP holland hírügynökség értesülése szerint várhatóan vasárnap szállítják haza Hollandiába. A holland külügyminisztérium bejelentette, hogy a szlovén hatóságok rábukkantak öt hollandra is, akiket korábban eltűntként jelentettek, viszont úgy tudni, hogy két ember, apa és fia – egyelőre tisztázatlan okokból – életét vesztette.

Jóllehet a vízszint országszerte stabilizálódik, a heves esőzések és a nedves talaj miatt nőtt a földcsuszamlások veszélye, a szlovéniai geológiai intézet pedig óvatosságra intett.

Ausztriában az ország déli részén mérséklődött a csapadék, ám a fellazult talaj itt is veszélyt jelent. A tűzoltókat több alkalommal hívták elöntött pincékhez, Karintiában pedig legalább 40 házat és lakást evakuáltak földcsuszamlás veszélye miatt.

Mindeközben Északkelet-Lengyelországban szombat éjjel is heves viharok dúltak, áldozatokról nem érkezett jelentés, a meteorológiai intézet azonban arra figyelmeztetett, hogy a nagy mennyiségű csapadék miatt a folyók megáradhatnak.

Változásokra kell számítaniuk a Szlovéniába vonattal utazóknak

Változásokra kell számítaniuk a vonattal Szlovéniába utazóknak az országot sújtó heves esőzések és áradások miatt – közölte a Mávinform a vasúttársaság honlapján vasárnap.

A szlovén vasút tájékoztatása szerint valamennyi nemzetközi vonat közlekedik, a Celje-Ljubljana szakaszon részben vagy végig pótlóbuszok szállítják az utasokat

– olvasható a mavcsoport.hu oldalon.

Esetenként Hódoson és/vagy Mariborban másik vonatra kell átszállniuk az utasoknak – írták, megjegyezve: jelentősen megnő az eljutási idő minden viszonylaton.

A Citadella nemzetközi nappali vonat jellemzően Budapest–Celje között közlekedik, onnan pótlóbusszal kell utazni.

Az Istria nemzetközi éjszakai vonat egyik szerelvénye Ljubljanában maradt, így Koper/Rijeka-Ljubljana között közlekedik. A másik vonatszerelvény Budapest és Hódos-Maribor-Celje között jár a helyzettől függően – tájékoztattak.

„A háló- vagy fekvőkocsiba jegyet váltott utasoknak arra kell számítaniuk, hogy nem tudják a megváltott szolgáltatásnak megfelelően végigutazni az éjszakát” – hívták fel a figyelmet. Kerékpárszállítás a pótlóbuszok miatt nem lehetséges – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában