Mobilitás

2023.09.06. 13:14

Kisbuszokkal gyarapodott a Tanítsunk Magyarországért program

A program egyik célja, hogy a munkalehetőségektől távol élő felső tagozatos diákok egyetemista mentoraik segítségével élményeken keresztül ismerjék meg a településen túli világot, a továbbtanulási lehetőségeket és a munka közegét. „Ahhoz, hogy a gyermekek megismerjék a világot, az egyetemista mentorok munkájára és mobilitásra van szükség” – mondta György László, a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjáért felelős kormánybiztos kedden a Miskolci Egyetemen a környékbeli mentorált gyermekeknek szervezett élménynapon.

MW

György László, a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjáért felelős kormánybiztos

Forrás: Tanítsunk Magyarországért Alapítvány

A kezdeményezés most 13 kisbusszal gazdagodott, 273 millió forint értékben. A Miskolci Egyetem két elektromos gépjárművét ünnepélyes keretek között adták át, ahol a 19 általános iskolából érkezett kisdiákok és az egyetem mentorai ünnepeltek együtt. A jelenlévőket Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora és a program társalapítója, valamint György László, a program kormánybiztosa és társalapítója köszöntötte – tudatta a lapunkhoz eljutattatottt közleményben a Tanítsunk Magyarországért Alapítvány.

A kommünikében emlékeztetnek: a program egyik célja, hogy a munkalehetőségektől távol élő felső tagozatos diákok egyetemista mentoraik segítségével élményeken keresztül ismerjék meg a településen túli világot, a továbbtanulási lehetőségeket és a munka világát.

A diákok utazása, mobilitása azért kiemelten fontos, mert a program azon a felismerésen alapul, hogy 

 

a mentoráltak nagy része ritkán hagyja el a települése határát, ami hozzájárul ahhoz, hogy középfokon ezek a diákok 54 százalékban lemorzsolódnak a szakmaszerzés előtt 

 

– derül ki a közleményből.

A kisbuszoknak tehát jelentős szerepük van abban, hogy a mentorált gyermekek még általános iskolás korukban felfedezhessék a településükön túli világ izgalmait, hogy aztán középfokon megállják a helyüket, és a jövőben megjelenjenek a munkaerőpiacon, el tudják tartani családjaikat, azaz a jég hátán is megéljenek. 

György László kormánybiztos a köszöntőjében az említett mobilitás fontosságán túl kiemelte az ünnep, a megélt hála érzésének előremutató voltát a közösségek boldogulása szempontjából. Rámutatott többek közt arra, hogy  

 

a hála gyakorlásának nagyon sok jó hatása van, például amerikai kutatók szerint a hálát kifejező emberek 25 százalékkal boldogabbak.

 

György László továbbá kiemelte azt is, hogy mobilitás és a társadalmi mobilitás kéz a kézben jár. Kelet-Közép-Európa és Magyarország öröksége, hogy a szüleink generációjának adatott meg először az a lehetőség, hogy a tanyavilágból vagy a kistelepülésekről doktori fokozatot szerezzenek, egyetemet végezzenek. Erre az örökségre érdemes építeni. Ezért támogatja hazánk a felzárkózó településeken élőket. A kormánybiztos a köszöntőjében azt is elmondta, hogy  

 

a kormány az idén több mint 1,1 millió gyermeknek biztosít ingyen tankönyvet, országszerte folytatja az ingyenes és kedvezményes étkeztetést. Emellett előre hozta a családi pótlék kifizetését, hogy megkönnyítse a szülők számára a tanévre való felkészülést.

 

Mindez jól illeszkedik Magyarország teljesítményelvű stratégiájába, hogy mindenki a tehetségének és a szorgalmának megfelelően tudjon boldogulni. 

Az ünnepélyes átadót megörökítő fotók a boon.hu galériájában tekinthetők meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában