Fiatalok Batthyány Köre

2023.09.09. 19:48

Szijjártó Péter: kettős mérce, ahogy az lenni szokott (videó)

A külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán tett közzé videót a csütörtöki előadásából, amelyet a a Fiatalok Batthyány Körének rendezvényén tartott.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előadást tart a Fiatalok Batthyány Körének rendezvényén a Lónyay-Hatvany villa rendezvénytermében 2023. szeptember 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

"Azt mondják, hogy mi az oroszok barátai vagyunk, mert ugye, onnan veszünk gázt meg olajat. A helyzet ma úgy néz ki, hogyha Magyarország elvágja magát Oroszországtól a földgáz- és kőolajszállítások tekintetében, akkor nem lehet ellátni az országot" – mondta a tárcavezető, aki egy példát is megosztott a hallgatósággal. 

"Kőolaj esetében, ugye, nagyjából 85 százalékban importálunk kőolajat a Druzsba nevű vezetéken keresztül Oroszországon Ukrajnán át. Ugye mondják, hogy ne vásároljunk az oroszoktól olajat. Jó, rendben, zárjuk le ezt az izét. Mi következik ebből? Van még egy vezeték, ami Magyarországra vezet Horvátországból, az Adria-vezeték. Ez olyan kapacitású, hogy az nem elég" – szögezte le. 

Úgy folytatta, hogy "pontosan tudja mindenki, hogy ahhoz, hogy Közép-Európa kőolajellátását az oroszokról mondjuk le, lehessen választani, vagy legalábbis diverzifikálni lehessen, az Adria vezeték kapacitását meg kell növelni. Egy lépés nem történt az elmúlt évben. És amikor azt nézegettük, hogy hogyan lehetne nagyobb hangsúlyt helyezni a Horvátországból vagy Horvátországon keresztül történő szállításokra az Adria vezetéken, akkor a horvátok léptek egy korrektet és az európai benchmark ötszörösére emelték a tranzitdíjat a horvátországi olajvezetéken keresztül. 

Hallottunk-e olyat, hogy a horvátok visszaélnek az erőfölényükkel, visszaélnek egy háborús helyzettel? Nem hallottunk, mert kettős sztenderdek vannak: aki nem megy szembe a nemzetközi liberális mainstreammel, azt nem bántják"

 – mondta Szijjártó Péter. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában