Izraeli–palesztin konfliktus

2023.10.30. 05:55

Három hét alatt 3200 gyerek vesztette életét a Gázai övezetben

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az izráeli támadás alatt megsérült palesztin gyermek az Al-Najjar Kórházban a gázai Rafahban 2023. október 30-án

Forrás: Anadolu / AFP

Fotó: Abed Rahim Khatib

ENSZ -főigazgató: ki kell terjeszteni a humanitárius segítséget a Gázai övezetben

A humanitárius segítség kiterjesztését szorgalmazta az izraeli ostrom alatt álló Gázai övezetben Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) főigazgatója a világszervezet Biztonsági Tanácsában hétfőn felszólalva.

Mint mondta, 

egy konvoj nem elegendő a térség több mint kétmillió lakójának ellátásához.

A meglévő rendszer, amely lehetővé teszi a segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe, kudarcra van ítélve, ha hiányzik mögüle a politikai akarat

- szögezte le.

Hangsúlyozta, hogy a távközlési szolgáltatások hétvégi összeomlása felgyorsította a közrend felbomlását is. Arra figyelmeztetett, hogy amennyiben az állapotok tovább romlanak, "az rendkívül megnehezíti, hacsak el nem lehetetleníti" az ENSZ további tevékenységét a palesztin térségben.

Lazzarini a felszólalásban kifogásolta, hogy az övezet palesztin lakóit kitelepülésre kényszerítik, és kollektív büntetéssel sújtják őket.

Beszélt arról is, hogy a Gázai övezetben az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak 70 százaléka nő és gyerek.

Kiemelte, hogy 

adatai szerint három hét alatt csaknem 3200 gyerek vesztette életét.

Az ilyesmit nem szabad járulékos veszteségnek nevezni

 - szögezte le.

Israeli attacks continue on the 24th day in Gaza
Az izráeli támadás alatt megsérült palesztin gyermek az Al-Najjar Kórházban a gázai Rafahban 2023. október 30-án
Fotó: Abed Rahim Khatib / Forrás: Anadolu / AFP


Megemlékezett az UNRWA saját veszteségeiről is. 

Mindössze három hét alatt 64 kollégámat vesztettem el. A legutóbbi tragikus halálesetet két órája erősítették meg. Szamírt, a biztonsági és védelmi szolgálat vezetőjét (...) megölték feleségével és nyolc gyerekével együtt.

Catherine Russell, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) főigazgatója arról számolt be, hogy a súlyos üzemanyaghiány hatással van a térség ivóvízellátására is. "Mindössze egy sótalanító üzem működik csupán öt százalékos kapacitással, míg a hat víztisztító telep üzemanyag-, illetve áram hiányában üzemen kívül van a Gázai övezetben" - hangsúlyozta az UNICEF-főigazgató az ENSZ BT rendkívüli ülésén.

Russell úgy fogalmazott, hogy

 esedezik az ENSZ BT-hez, fogadjon el határozatot, amelyben a konfliktus szereplőit emlékezteti kötelezettségeikre a nemzetközi jog alapján. Mint mondta, ebbe beletartozik egy tűzszünet és a humanitárius segélyek akadálytalan bejutása a térségbe.

Az ENSZ BT-ben eddig több kísérlet is kudarcot vallott egy ilyen kötelező erejű határozat elfogadására.

Fehér Ház: tűzszünetre jelenleg nem alkalmas az idő a Gázai-övezetben

Egy tűzszünetre a Gázai-övezetben jelenleg nem megfelelő az idő, mert az most csak a radikális iszlamista Hamásznak kedvezne - jelentette ki az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács koordinátora hétfőn a Fehér Ház sajtótájékoztatóján.

John Kirby-t azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az Egyesült Államok is azon országok között van, amelyek elutasították az ENSZ Közgyűlésében múlt héten elfogadott - tűzszünetet sürgető - határozatot. Az amerikai tisztségviselő ugyanakkor hozzátette, hogy 

Washington támogatna, és megfontolásra is javasol egy átmeneti, korlátozott, azaz területre leszűkített humanitárius tűzszünetet annak érdekében, hogy a segélyek bejuthassanak a Gázai övezetbe és a lakosság evakuálása lehetővé váljon.

A helyi lakosságnak szánt humanitárius segélyekre vonatkozóan az Egyesült Államok első körben azt szeretné elérni, hogy napi 100 kamion beléphessen Egyiptom felől - mondta John Kirby elismerve, hogy ez a mennyiség is elmarad az elegendőtől, ugyanakkor előrelépés lenne a jelenlegi helyzethez képest.     

Állítása szerint amerikai közvetítés nélkül nem jött volna létre a jelenlegi mennyiségű humanitárius szállítmány sem.

Az illetékes közölte azt is, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy izraeli partnereit felszólítsa a palesztin civil halálos áldozatok minimalizálására.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora mélységesen aggasztónak nevezte a válság kiszélesedésének lehetőségét. Hangsúlyozta, ezért ragad meg az Egyesült Államok minden lehetőséget arra, hogy ezt megakadályozza. Az elnök minden lépése ezt a célt, vagyis a konfliktus elmélyülésének megakadályozását szolgálja, legyen az katonai pozíciók átalakítása, valamint a diplomáciai egyeztetések a világ vezetőivel - tette hozzá, utalva arra, hogy 

az amerikai hadsereg nagyobb erőket vonultatott fel a térségben, több repülőgép-hordozóval, a légierő egységeivel és a tengerészgyalogság készenlétbe helyezésével a térségben.

John Kirby Recep Tayyip Erdogan hétvégén tett, Hamászt támogató szavait úgy kommentálta, hogy "nem kell mindenben egyetértenünk azzal, amit a török elnök mond", ugyanakkor hozzátette, hogy Törökország változatlanul fontos NATO-szövetséges, amely nagyon pozitív hatást gyakorolt, amikor közreműködésével létrejött a fekete-tengeri gabonaszállításokat lehetővé tevő megállapodás.

A Fehér Ház hétfői tájékoztatóján Karinne Jean-Pierre szóvivő a Joe Biden amerikai elnök által kongresszustól kért sürgősségi költségvetési támogatással kapcsolatban azt mondta, 

 

Mike Johnson, a kongresszus alsóházának múlt héten megválasztott, republikánus elnöke hivatalba lépése után közölte, hogy azt szeretné, ha az elnök által kért összesen 105 milliárd dolláros költségvetési keretből az Izraelnek szánt mintegy 14 milliárdos fejezetet kivennék, és arról külön szavazna a törvényhozás. A republikánus megfontolás oka az, hogy Izrael támogatása mögött egységes a republikánus képviselőházi többség kiállása, miközben Ukrajna folytatódó katonai és egyéb támogatását a republikánus képviselők egy része feltételekhez kötné, illetve ellenzi.

A Hamász három túszul ejtett nő videóját tette közé

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet hétfőn videót tett közzé három túszul ejtett nőről.

A három középkorú nő közül Danielle Alonit Nir Oz kibucból rabolták el hatéves lányával, Emiliával, valamint húgával, sógorával és azok hároméves ikerlányaival együtt. Ugyanonnan vitték el Lena Trupanovot is a fiával, Szásával és idős édesanyjával, Irinával együtt. Az ő férjét, Vitalijt megölték a kibucot lerohanó fegyveresek. Buchstab Kirstet párjával, Jagev Buchstabbal együtt Nirim kibucból hurcolták át a Gázai övezetbe.

Izraeli közlések szerint a Hamász és iszlamista szövetségesei legkevesebb kétszáznegyvenhárom túszt vittek Gázába a három héttel ezelőtti nagyszabású terrortámadásban, amelyben megöltek több mint ezernégyszáz embert, sokakat otthonukban és egy szabadtéri zenei fesztiválon

Katari és amerikai közvetítéssel szabadon engedtek két amerikai állampolgárt, egy anyát és lányát, majd két idős izraeli asszonyt, akiknek férjét azonban továbbra is fogolyként őrzik az övezetben.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal közleménye elítélte, és a Hamász "kegyetlen pszichológiai propagandájának" nevezte a három túszról most közölt videót. "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az összes foglyot és eltűntet hazahozzuk" - közölték.

Kanada szerint fogytán az idő, mielőbb humanitárius tűzszünet kell 

Fogytán az idő a túszok kiszabadítására és a szükséges segélyszállítmányok eljuttatására a Gázai övezetbe, mielőbbi humanitárius tűzszünetre van szükség Izrael és a palesztinok között - foglalt állást hétfőn Mélanie Joly kanadai külügyminiszter Torontóban. 

Négyszáz Gázában rekedt kanadai él félelemben és kétségbeesésben. (...) Ezért van szükség Gázában humanitárius szünetekre, humanitárius fegyverszünetre

 – mondta a miniszter egy gazdasági fórumon. Meglátása szerint minden fél egy olyan egyezségre vár, amelynek köszönhetően 

a külföldi állampolgárok, köztük a kanadaiak is kijuthatnak a térségből, a túszokat szabadon engedik, továbbá lehetővé teszik élelmiszer, üzemanyag és víz bejuttatását a Gázai övezetbe.

Mélanie Joly elmondása szerint a konfliktus kezdete, október 7. óta napi kapcsolatban áll Katarral, Izraellel, Egyiptommal és az Egyesült Államokkal.

Kiszabadítottak egy túszt a Hamász fogságából 

Ori Megidish már találkozhatott is a családjával. 

Egy szárazföldi művelet során mentettek ki egy izraeli katonát a Hamász fogságából a Gázai övezetben

 – adta hírül a SkyNews az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése alapján. Az IDF elmondása szerint a 18 éves Ori Megidish közlegény kiszabadítását követően átesett egy orvosi vizsgálaton, és már találkozhatott is a családjával. Hozzátették:

Az IDF és a Shin Bet továbbra is mindent megtesz az elraboltak szabadon bocsátása érdekében.

A közösségi médiában megosztottak egy fotót a katonanőről és családjáról:

Arról egyelőre nem osztottak meg további információkat, hogy pontosan hogyan sikerült kimenekíteni a katonát.

Benjamin Netanjahu egy sajtótájékoztatón az ügyben elmondta, a szárazföldi akciók az egyetlen esélye a túszoknak a kimenekítésre. Az izraeli kormányfő hozzátéve kijelentette: 

A Hamász egyszerűen nem fogja nyomás nélkül megtenni, és ez nyomást gyakorol. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az összes túszt hazahozzuk, és úgy gondoljuk, hogy ennek a módszernek van esélye.

Életveszélyes fenyegetések érték az amerikai Cornell Egyetem többezres zsidó diákközösségét

Megerősítették a rendőri jelenlétet a New York államban működő Cornell Egyetemen hétfőn, miután a hétvégén életveszélyes fenyegetések érték az amerikai egyetem zsidó diákjainak közösségét. 

Az Egyesült Államok egyik vezető kutatóegyetemének rektora vasárnap közleményben tudatta, hogy ismeretlenek erőszakkal fenyegető internetes üzenetek sorát tették közzé.

Martha E. Pollack hétfőn azt közölte, hogy az egyetemi rendőrség nyomozást indított. Ezzel párhuzamosan a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is jelezte, hogy minden fenyegetést komolyan véve nyomon követi az eseményeket, együttműködik a helyi rendőri szervekkel.
A nyíltan antiszemita üzenetek megjelenése nyomán New York állam kormányzója hétfőn terroristának minősítette azok szerzőit, és azt hangoztatta, hogy nincs mentség a tettükre. Kathy Hochul az eset súlyára hivatkozva személyesen látogatott el az intézménybe, ahol azt hangoztatta, hogy aki gyűlölet-bűncselekményt követ el, arra a törvény teljes szigorával sújtanak le. A kormányzó azt is bejelentette, hogy New York állam rendőrsége megerősíti jelenlétét az intézmény területén. A New York állambeli Ithacában működő Cornell Egyetemen 21 ezer diák tanul, közülük 3500 zsidó vallású.

A palesztinok melletti tüntetések voltak többi között a Columbia, a Harvard, az MIT, a Pen és a George Washington Egyetemen is.

Izraeli háború: gázai hadművelet – elemzés Robert C. Castellel! 

Mi történik Gázában? Mi az izraeli hadsereg célja? Mit lehet tudni az akcióról? A Mandiner állandó szakértőjét, Robert C. Castelt kérdezte Izraelből.

Videón, ahogy tüzet nyit egy izraeli tank egy személyautóra Gázában

A kocsiban egy család utazott, akik mind életüket vesztették. 

Többen is megosztották egy újságíró videófelvételét, amelyen az látható, amint egy tank tüzet nyit egy személyautóra Gáza központjában – írja a Sky News nyomán a Mandiner. A szemtanú, Yousef al Saifi délről tartott Gáza város felé, amikor észrevette, hogy egy tank áll az úton. 

Azonnal figyelmeztette a többi autóst, hogy ne hajtsanak közelebb, az előtte lévő jármű sofőrjének viszont nem tudott szólni.

A felvételen látható, amint egy autó közeledik egy földkupachoz. Hogy kikerülje, megfordul, és elindul az ellenkező irányba. Ekkor a tank tüzet nyit a járműre. 

A román hatóságok közbenjárását kérte egy túszul ejtett izraeli-román kettős állampolgár felesége

Bukarestbe érkezett és a román hatóságok közbenjárását kérte férje felkutatása és kiszabadítása érdekében a Hamász palesztin szélsőséges szervezet által október elején Izraelből elhurcolt 229 túsz egyikének felesége és nővére.

A román-izraeli kettős állampolgárságú Tal Chaimi felesége, Ella Chaimi vasárnap este érkezett a bukaresti repülőtérre, ahol az újságíróknak elmondta: 

nem tudja, hogy férje, három kisgyermekük apja, életben van-e, de reméli, hogy a román hatóságok segíthetnek felkutatásában és hazahozatalában akkor is, ha már nincs életben. 

Mint mondta, gyermekei „nincsenek jól”, mindent tudnak, így azt is elmondta nekik: fennáll a lehetősége, hogy apjuk sosem tér haza.

Hozzátette: férje – ha életben van is – nem tudja, hogy szerettei biztonságban vannak, mert utolsó információja az, hogy terroristák hatoltak be a falujukba. 

Tal Chaimi mind apai, mind anyai ágon román származású, mondta felesége.
A román-izraeli állampolgárságú túsz feleségét Izrael bukaresti nagykövetével együtt hétfőn meghallgatta a román szenátus külügyi bizottsága, kedden pedig Marcel Ciolacu román miniszterelnök is fogadja - közölte a bukaresti kormány sajtóirodája.

Hamász-terrortámadás: simán elkerülhető lett volna a New York Times szerint

Az elbizakodott izraeli belbiztonságiak azt hitték, csupán hadgyakorlat, vagy kisebb incidens az éjszakai támadás – pedig elég lett volna egyetlen dologra figyelniük, írja a Mandiner.

Október 7-én hajnalban három órakor Ronen Bar, az izraeli belbiztonsági szolgálat (Shin Bet) vezetője még mindig nem tudta megállapítani, hogy amit látott, az csak egy újabb Hamász-hadgyakorlat volt-e

 – kezdi alapos elemzését a The New York Times. Az amerikai lap cikkében annak járt utána, hogyan volt lehetséges néhány banális hiba elkövetésével – engedve a hübrisz csábításának –, hogy a Shin Bet főhadiszállásán az utolsó utáni pillanatig fel sem merült, hogy ekkora támadásra kerül sor a terrorszervezet részéről. 

Izraeli katonák harckocsival és páncélozott csapatszálltó jármûvel a libanoni határ térségében, Észak-Izraelben 2023. október 16-án 
Fotó: Ajal Margolin / Forrás: MTI/EPA

A The New York Times az általános képen túl egy nagyon izgalmas megállapítással is jelentkezett: jelesül az egész félre- majd alulkezelés, ami abból fakadt, hogy az izraeli illetékesek őszintén elhitték, hogy a Hamász nem akar, mert nem érdeke háborúzni, elkerülhető lett volna,

ha nem állították volna le egy évvel korábban a Hamász kézirádióinak lehallgatását az ezért is felelős 8200-as hírszerző ügynökségnél, mert „energiapazarlásnak” titulálták azt.

A teljes cikket a Mandiner oldalán olvashatják!

Késes támadásban súlyosan megsebesült egy jeruzsálemi rendőr, az elkövetőt lelőtték

Egy palesztin késsel súlyosan megsebesített egy izraeli rendőrt hétfőn Jeruzsálemben, a támadót agyonlőtték - közölte az izraeli rendőrség.

A 22 éves rendőrt kórházba szállították.

Az amúgy is feszült helyzet Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben tovább romlott azóta, hogy a Hamász október 7-én izraeli civileket mészárolt le, majd Izrael támadást indított a Gázai övezetben.

Rengeteg gyerek halt meg eddig a gázai konfliktusban

Egy jótékonysági szervezet szerint az elmúlt három hétben több gyermeket öltek meg Gázában, mint 2019 óta a világ összes konfliktusövezetében egy év leforgása alatt – írja a Sky News.

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint eddig legalább 3195 gyermek halt meg a palesztin enklávéban.

Israeli attacks on Gaza continue on the 22nd day
Sebesült gázai gyereket szállítanak kórházba 2023. október 29-én
Fotó: Ashraf Amra / Forrás:  Anadolu via AFP

A Save the Children szerint a Gázában megölt 7703 személy több mint 40 százaléka 18 év alatti, és mivel további 1000 gyermek eltűnését jelentették, a halálos áldozatok száma valószínűleg jóval magasabb.

A teljes cikket a Mandineren olvashatja el.

ENSZ: életmentő, de csekély mennyiségű segélyszállítmány jutott be eddig a Gázai övezetbe

A jelenlegi izraeli-palesztin konfliktus kezdete óta a korábbiakhoz képest túl kevés, összesen 117 teherautónyi humanitárius segélyszállítmány jutott be a Gázai övezetbe - közölte az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA).

Noha a genfi székhelyű hivatal szerint a több mint három hét alatt bejutott mennyiség messze elmarad a szükségestől, a szállítmányok "döntő szerepet játszanak" a gázai övezet alapvető egészségügyi ellátásában.

Az ENSZ számításai szerint naponta legkevesebb száz kamionra lenne szükség a Gázai övezetben élő 2,2 millió ember alapvető szükségleteinek biztosítására.

A Hamász Izrael elleni támadása előtti héten naponta átlagosan 500 teherautó jutott be a területre, ehhez képest vasárnap 33 teherautó érkezett az övezetbe, ami napi bontásban a legnagyobb - főként vizet, élelmiszert és gyógyszereket tartalmazó - szállítmány a jelenlegi ellenségeskedés kezdete óta.

Az OCHA üdvözölte a segélyszállítmányok mennyiségének növekedését, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a humanitárius helyzet további romlása, illetve a zavargások elkerülése érdekében az eddigieknél sokkal nagyobb mennyiség folyamatos biztosítására van szükség az övezetben. Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) pedig attól tart, hogy az alapvető ellátmány fokozódó hiánya miatt a területen felbomlik a közrend.

Vasárnap több ezer gázai tört be a segélyelosztó pontokra, ahonnan lisztet és egyéb élelmiszert, valamint egészségügyi készítményeket vittek el.

Katonai szóvivő: terv szerint halad a gázai művelet

Az izraeli hadsereg terv szerint halad a Gázai övezetben - jelentette be hétfőn Daniel Hagari katonai szóvivő.

Mindeközben szemtanúk szerint több tucat izraeli harckocsi torlaszolta el az övezet északi részét a déli területekkel összekötő Szaláh ed-Dín utat, tüzet nyitva minden arra járó autóra. Helyszínen tartózkodók a sajtónak azt mondták, az izraeli légierő csapásai miatt az út mintegy egy kilométer hosszan szinte járhatatlanná vált.

Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint a harci járművek egy része Gázaváros ez-Zejtún nevű külvárosától nem messze áll, mintegy másfél kilométerre az izraeli határtól, több harckocsit pedig a határtól két kilométerre láttak.

A szemtanúk mindazonáltal nem számoltak be összecsapásokról a Hamász fegyvereseivel.

Az út nyugati részén az utóbbi napok légicsapásaiban több tucat ház megsemmisült.

Kiderült, mi történt a német lánnyal, akit elrabolt és megkínzott a Hamász

Hétfőn megtalálták az izraeli–német állampolgárságú Shani Louk holttestét, akiről mindenki azt hitte eddig, hogy élve rabolták el a Hamász palesztin terrorszervezet fegyveresei az izraeli terrortámadás közepette a reimi zenei fesztiválon.

Louk a támadás napján megosztott felvételeken szerepelt, amint mozdulatlanul fekszik egy teherautó hátuljában, miután elrabolták és Gázába vitték a terroristák. A lánynak láthatóan több végtagja is eltört, testét többször is leköpték a Hamász katonái, miközben hatalmas parádé közepette vitték végig a tömegen.

Nem volt egyértelmű, hogy a videón életben van-e, bár Louk édesanyja később azt állította, hogy életben van, és egy gázai kórházban tartják fogva.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Dagesztáni vezető: külföldről szították a mahacskalai zavargásokat

Külföldről, egyebek között ukránbarát Telegram-csatornákon történnek kísérletek a helyzet destabilizálására a Dagesztáni Köztársaságban - jelentette ki Szergej Melikov, a régió vezetője hétfőn újságíróknak Mahacskalában az előző nap kirobbant zavargásokkal kapcsolatban.

"A dagesztáni helyzet destabilizálására irányuló kísérletek, amelyeket egyebek mellett az etnikumok és a felekezetek közötti viszály szításával követnek el, hazánk ellenségeinek műve" - tette hozzá Melikov.

A politikus azt állította, hogy a mahacskalai tüntetésre szóló felhívásokat az Utro Dagesztana nevű Telegram-csatornán teszik közzé, amelyet szerinte "abszolúte hiteles források" szerint Ukrajnából működtetnek "árulók" és "banderisták".

Vasárnap este le kellett állítani a légiforgalmat a mahacskalai repülőtéren, mert palesztinpárti tüntetők, a Rigában szerkesztett Meduza hírportál szerint több százan hatoltak be az egyik leszállópályájára, valamint a nemzetközi terminál területére. A behatolók egy Tel-Avivból menetrend szerint érkező járat utasait keresték, akiket "izraeli menekülteknek" gondoltak. A repülőtérről távozó gépjárműveket átkutatták.

Melikov hétfőn beszámolt arról, hogy a mahacskalai repülőtéren történt zavargásokban két intézkedő rendőr megsebesült. A dagesztáni egészségügyi és a belügyminisztérium összesen 20 sérültről, köztük kilenc rendőrről számolt be. Utóbbiak közül kettőt kórházba kellett szállítani.

A köztársasági vezető szerint az incidens árulással ér fel egy olyan időszakban, amikor Oroszország "különleges hadműveletet" hajt végre Ukrajnában. Leszögezte, hogy senki sem kerülheti el a felelősségre vonást.

Az orosz belügyminisztérium észak-kaukázusi parancsnoksága közölte, hogy a történtekkel kapcsolatban 60 embert állítottak elő rendőrkapitányságra, és a rendbontás további több mint 150 résztvevőjét azonosították. Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke személyes ellenőrzése alá vonta az eljárást, amelyet tömeges zavargás címén indítottak el. Ezen vád alapján 8-tól 15 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Melihov közölte, hogy a repülőtéri berendezésekben nem esett kár, és hogy a repülőtér forgalma 2-3 napon belül teljesen helyreáll. Állítása szerint a zavargások ellenére hétfőn nyugodt volt a helyzet szerte a köztársaságban.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi ombudsman a Telegramon az írta: a mahacskalai repülőtéren kitört zavargásokkal a felbujtóknak az etnikumok közötti viszály felszítása volt a célja, és felszólította a lakosokat, hogy ne engedjenek a provokációknak. Emlékeztetett: Vlagyimir Putyin orosz elnök hangsúlyozta a múlt héten, amikor találkozott az oroszországi vallási felekezetek vezetőivel, hogy az etnikum- és vallásközi összhang az orosz államiság alapja, minden más álláspont oroszellenes.

Az Utro Dagesztana csatorna elindítását a Kijevben élő Ilja Ponomarjov Kreml-ellenes, volt orosz parlamenti képviselővel hozzák összefüggésbe, aki maga is elismerte, hogy az orosz erők ellen harcoló ultranacionalista orosz csoportok tevékenységét koordinálja Ukrajnában. Ponomarjov mindazonáltal vasárnap kijelentette, hogy már több mint egy éve nem ő felügyeli a csatorna működését.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa bírálta a német tartózkodást az ENSZ-közgyűlés szavazásán

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa bírálta, hogy Németország tartózkodott az ENSZ Közgyűlésének gázai határozatról szóló szavazásán.

Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke a Bild című lap hétfői száma szerint azt kifogásolta, hogy Németország nem foglal állást egyértelműen a Hamász-terror relativizálása ellen. Schuster arra is emlékeztetett, hogy Németországban ismét lábra kapott a zsidógyűlölet és az Izraellel szembeni ellenségesség, állítása szerint ez nyíltan előfordul az utcákon, előadótermekben vagy a színházakban. Az elmúlt hetek fejleményeire nem számított, mint mondta, "néha már nem ismerek rá erre az országra".

Az ENSZ Közgyűlés pénteken nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amelyben haladéktalan és tartós humanitárius fegyverszünetet szorgalmaz a Gázai övezetben az ellenségeskedések beszüntetésére. A dokumentumban egyebek között elítéltek minden erőszakot az izraeli és a palesztin polgári lakossággal szemben, és követelték a túszul ejtett civilek haladéktalan és feltételek nélküli szabadon engedését, valamint a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan bejutását a palesztin térségbe.

A Közgyűlésen 120 ország támogatta a határozatot, 45 ország tartózkodott és 14 ellenezte. Franciaország és Spanyolország elfogadta a határozatot, de Németország, Nagy-Britannia és Olaszország a tartózkodók táborában volt. Az Egyesült Államok, valamint több kisebb európai ország, köztük Ausztria, Csehország és Magyarország a határozat ellen szavazott.

Annalena Baerbock német külügyminiszter a kiegyenlítettség hiányával indokolta a német tartózkodást a Bildben.

Olaf Scholz német kancellár azzal vette védelmébe a német álláspontot, hogy sokat dolgoztak azért, hogy "az ENSZ Közgyűlése olyan döntést hozzon, amely igazságot szolgáltat a helyzetben", ám amikor ez nem járt sikerrel, tartózkodtak a szavazáson.

A Hamász nem engedi ki a külföldieket Gázából

A The Telegraph angol napilap cikkében arról számolt be, hogy Nagy-Britannia vasárnap azon dolgozott, hogy megmentsék a csapdába esett állampolgárokat, miközben rendbontás és fosztogatás tört ki az ENSZ gázai segélyraktáraiban.

Amerikai tisztviselők közben azt mondták, hogy Izrael és Egyiptom készen állt arra, hogy a külföldiek elhagyhassák az Izrael által bombázott övezetet, de a Hamász ezt megakadályozta.

Feltételezések szerint egyébként még több száz külföldi állampolgár lehet ezen a területen. Legalább kétszáz brit állampolgár van bejegyezve az Egyesült Királyság hatóságainál a tengerparti enklávéban, és körülbelül 600 amerikai, valamint sok más nemzetiségű is lehet még ott. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó kijelentette: az egyiptomiak készek arra, hogy kiengedjék az amerikaiakat és más külföldi állampolgárokat Gázából. Az izraelieknek sincs ezzel semmi gondjuk. De a Hamász megakadályozza a távozásukat, és követeléseket fogalmaz meg.

Több tucat iszlamista likvidálásáról számolt be az izraeli hadsereg

Több tucat palesztin fegyveres iszlamistát ölt meg az izraeli hadsereg a Gázai övezet szárazföldi hadműveletének kibővítésével, ciszjordániai razzián, és a libanoni határnál - tudatta a katonai szóvivő hétfőn.

A Gázai övezetben harcoló izraeli katonai erők az éjszaka folyamán megölték a Hamász több tucat terroristáját, terrorista infrastruktúrát és katonai egységeket semmisítettek meg.

A Gázai övezetben a terroristákkal folytatott tűzharcban az izraeli hadsereg katonái több tucat, magukat épületekben elbarikádozó, és az izraeli erőkre támadó terroristát öltek meg

 - közölte a hadsereg szóvivője.

"Az egyik esetben a harcosok irányította repülő eszközzel felrobbantottak egy épületet, amelyben a Hamász terrorszervezet több mint húsz fegyverese gyülekezett" - jelentették.

"Éjszaka az izraeli harcosok a Gázai övezetben felfegyverzett terroristákat azonosítottak, akik páncéltörő rakétát készültek elindítani a Gázai övezetben található Azhar Egyetem környékén"

- ismertettek egy másik incidenst, melyben vadászgép végzett a palesztin fegyveresekkel.

"Az elmúlt napon körülbelül hatszáz gázai célpontot támadott Izrael, köztük lőszerraktárakat, búvóhelyeket, valamint a Hamász hadműveleteinek gyülekezőhelyeit és légelhárító állásait" - közölte a szóvivő.

Az izraeli katonák Ciszjordániában, Dzseninben razziát hajtottak végre az éjszaka folyamán. A dzsenini menekülttáborban a terrorista infrastruktúra felszámolásán dolgozó izraeli erők tűzharcba keveredtek palesztin fegyveresekkel, melyben négy palesztin fegyveres életét vesztette, és többen megsebesültek.

Az izraeli déli Szderot városból készült képen füst száll fel a Gázai övezet izraeli bombázása közben 2023. október 30-án
Fotó: Jack Guez / Forrás: AFP

A többi között drónokat, lőszert, és járművek felrobbantására szolgáló robbanószerkezeteket találtak a fegyveresknél, melyeket a tűzszerészek megsemmisítettek. Az izraeli katonák drónokkal is támadták a palesztin iszlamistákat.

Palesztin jelentések szerint az izraeli egységek több mint száz katonai járművel és több irányból indították a rajtaütést Dzseninben, két katonai buldózer is részt vett az akcióban, miközben felettük drón is repült. Megsemmisítették a dzsenini menekülttábor bejáratánál lévő kaput, amelynek felirata az volt, hogy "a tábor ideiglenes állomás a visszatérésig".

Az északi, a libanoni határnál kialakult fronton az Iszlám Dzsihád katonai ága, az Al-Kudsz Brigádok két embere haláláról számolt be, akik a libanoni határnál fekvő Hanita kibucnál az izraeli katonákkal kitört tűzharcban vesztették életüket.

Az északi határnál egy izraeli tartalékos katona életét vesztette, ketten pedig súlyosan megsebesültek egy tank felborulásánál.

Újabb segélyszállítmány Gázába

Több mint 30 segélyszállító teherautó érkezett vasárnap Gázába, ami a legnagyobb humanitárius segélykonvoj azóta, hogy több mint egy hete engedélyezték a korlátozott szállítmányokat - közölte az ENSZ hétfőn.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) közölte, hogy 33, vizet, élelmiszert és orvosi ellátmányt szállító teherautó haladt át az Egyiptommal közös rafahi határátkelőn.

A segélyek október 21-i újraindítása óta összesen 117 teherautó érkezett a Gázai övezetbe Rafahon keresztül. (BBC)

Vasárnapi eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában