Adaptive Hussars 2023

2023.11.11. 19:47

A NASAMS légvédelmi rakétarendszer is bekapcsolódik a többnemzeti országos hadgyakorlatba

Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred MISTRAL alegységei mellett a két hete ünnepélyesen átadott NASAMS légvédelmi rakétarendszere is bekapcsolódik az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlatba.

MW

A NASAMS légvédelmi rakétaüteg katonái a győri laktanyában bevagonírozták a technikai eszközöket

Forrás: honvedelem.hu

 A honvedelem.hu oldalon azt írták, hogy a NASAMS légvédelmi rakétaüteg katonái már "bevagonírozták" a technikai eszközöket a győri laktanyában.

A NASAMS légvédelmi rakétarendszere is bekapcsolódik az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlatba
Forrás: honvedelem.hu

Az új felszín-levegő rakétarendszerrel az utóbbi 30 év legnagyobb magyarországi hadgyakorlata során hajtanak majd végre "légvédelmi rakéta oltalmazási" feladatot hétfőtől Hajdúhadházon - tették hozzá.

A honlapon közölték azt is, hogy az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred tartalékos katonái is elkezdték felkészülésüket az Adaptive Hussars 2023 hadgyakorlatra.

A gyakorlat a tartalékosok intenzív részvételével zajlik, a Magyar Honvédség aktív és tartalékos állománya közösen teljesíti a feladatait - írták.

Jelezték azt is: a 101. Területvédelmi Zászlóalj katonái Békéscsabán forgalomszabályozó képzéssel, általános lőkiképzéssel, valamint a segítségnyújtás gyakorlásával készülnek a hadgyakorlatra.

A 46. Területvédelmi Zászlóalj katonái Tiszaszigeten eddigi felkészülésük alatt őrzés-védelmi feladatokat láttak el, valamint telepített Ellenőrző Áteresztő Pontot üzemeltettek - olvasható a honvedelem.hu-n.

A tartalékosok lőkiképzési gyakorlaton is részt vesznek
Forrás: honvedelem

Felhívták a figyelmet arra, hogy megnövekedett közúti forgalomra kell számítani szombattól keddig, mert a tatai dandár a hadgyakorlat keretében haditechnikai eszközeinek közúti átcsoportosítását hajtja végre.

Azt kérték az autósoktól, hogy a közúton áthaladó menetoszlop közé a behajtást lehetőség szerint kerüljék el, mert az fokozottan veszélyes.

A részletes vonulási útvonal elérhető a honlapon.

Kiképzési repüléseket hajtanak végre a Gripenek

Kiképzési repüléseket hajtanak végre a Gripenek az Adaptive Hussars 23 többnemzeti országos hadgyakorlat keretében, emiatt Zalában és három északkeleti vármegyében is nagyobb zaj- és hanghatás várható - közölte a honvedelem.hu.

A Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt állománya JAS-39 Gripen típusú vadászgépekkel kiképzési repüléseket hajt végre
Forrás: honvedelem.hu

A hadgyakorlat keretén belül november 13-17-én a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt állománya JAS-39 Gripen típusú vadászgépekkel kiképzési repüléseket hajt végre Sármellék, Zalaapáti, Zalavár, Alsópáhok, Zalaszabar, Zalakomár, Hévíz, Zalakaros, Pacsa, Zalacsány, Kehidakustány és környékén, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegye térségében.

Ezekben a régiókban a megszokottól eltérő, nagyobb zaj- és hanghatás várható - jegyezték meg.

Közölték azt is, a Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.

Bevonultak az északkeleti vármegyei tartalékosok

A Magyar Honvédség vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred állományába tartozó tartalékos katonák is részt vesznek az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton, amely az ország védelmi igazgatási rendszerét is teszteli - közölte a honvedelem.hu.

Hozzátették: "november első teljes hetében közel 190 tartalékos katona vonult be a területvédelmi ezred három zászlóaljának települési helyeire Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében, hogy célfelkészítésen vegyen részt, mielőtt megkezdi meghatározott feladatait a három északkeleti vármegye területén".

Közölték azt is, a tartalékosok a felkészülési időszakban az általános lőkiképzési ismeretek mellett gyakorolják az ellenőrző-áteresztő pont telepítését, üzemeltetését, konvojok kísérését és közelbiztosítását, valamint az őrszolgálati feladatokat.

a tartalékosok a felkészülési időszakban az általános lőkiképzési ismeretek mellett gyakorolják az ellenőrző-áteresztő pont telepítését, üzemeltetését, konvojok kísérését Forrás: honvedelem.hu

A gyakorlat a többi között lehetőséget teremt arra, hogy az ezred minél hatékonyabban tudjon együttműködni műveleti alakulatokkal és közigazgatási szervekkel - írták.

NATO-harccsoport gyakorlatozik Újmajorban

Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Veszprém vármegyei újmajori tábora ad otthont az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat egyik NATO-elemének, a többnemzeti zászlóalj harccsoportnak - közölte az MH Klapka György 1. Páncélosdandár pénteken a honvedelem.hu oldalon.

A lövész- és a harckocsiszázad harcalaki foglalkozásokat tart
Forrás: honvedelem.hu

Azt írták, hogy a Magyar Honvédség alakulatai és a nemzetközi állomány mellett az újmajori táborban lesznek az MH Ludovika Zászlóalj végzős hallgatói és a területvédelmi ezredek katonái is.

A lövész- és a harckocsiszázad harcalaki foglalkozásokat tart, illetve a rendszeresített fegyverzettechnikai eszközeit méri be, a török század pedig - a horvát egység vezetésével - elméleti és gyakorlati képzéssel készül a tábor őrzés-védelmére - közölték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában