Sikerek

2023.11.08. 16:31

Orbán Viktor többfrontos győzelméről ír a külföldi sajtó

A magyar miniszterelnöknek „ajándékot” kaphat karácsonyra Brüsszelből, miközben Németország elől a kormány megszerzett egy hatalmas üzletet.

MW

Forrás: Facebook / Orbán Viktor

Orbán Viktor karácsonyra „ajándékot” kaphat Brüsszelből, ugyanis nem kizárt, hogy a Bizottság feloldja azoknak a befagyasztott pénzeknek egy részét, amelyeket eddig visszatartott – írta meg a Handelsblatt német napialpra hivatkozva a Mandiner

Többfrontos győzelmet arathat Orbán Viktor

A lap brüsszeli tudósítója, Carsten Volkery szerint Orbán Viktor azért blokkolja az Ukrajna számára szánt segélyt, hogy megszerezhesse a Magyarország elől visszatartott forrásokat. A lap cikke szerint korábban nagy felháborodást váltott ki Brüsszelben az is, amikor Orbán Viktor kezet fogott Putyinnal a kamerák előtt. 

A Mandiner írása szerint ennek ellenére az EU most mégis közel lehet ahhoz, hogy odaadja Magyarországnak a visszatartott pénzügyi alapok egy részét.

A német lap ugyanakkor úgy véli, az ügyben az Európai Unió hitele foroghat kockán. Szerintük most az a kérdés, hogy Brüsszel képes-e érvényt szerezni az általa kitűzött jogállami elveknek, vagy hagyja, hogy a magyar kormányfő akarata érvényesüljön. 

A többi uniós tagállam most megint Orbán Viktor jóváhagyására szorul, ahhoz, hogy meg lehessen szavazni az Ukrajnának szánt 50 milliárdos segélycsomagot. Orbán Viktor kezében van még egy trükk is: a lengyel kormányváltás. 

Úgy tűnik ugyanis, hogy az EU-barát Donald Tusk veszi át az irányítást Varsóban, és ígérete szerint megnyitja a pénzcsapokat Brüsszelben. Ez pedig a Magyarországnak járó forrásokat is érintheti majd - írja a német lapot idézve a Mandiner. Egyébként összesen 110 milliárd euróról van szó, amelyet a jogállamisági aggályok miatt tartanak vissza. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nehéz döntés előtt áll. A brüsszeli vezető segítene a lengyel konzervatív párttársának, de óvakodnia kell attól, hogy kettős mércét alkalmazzon. Mielőtt pénzt folyósítana Lengyelországnak, Magyarországnak is kell valamit teljesítenie - fogalmaz a cikk. 

Az utalások csak akkor indulnak meg, ha mindkét ország bevezette a kívánt igazságügyi változtatásokat. Legalábbis ez a hivatalos uniós álláspont. Valószínűleg azonban a politikai szempontok döntenek majd a végén. 

A tagállamok számára jelenleg a legfontosabb, hogy megszavazzák az Ukrajnának szánt segélyt, így nagy az esély arra, hogy Orbán Viktor karácsonyra milliárdos meglepetésben részesülhet

 – összegezte a Handelsblatt brüsszeli tudósítója.

Hatalmas kínai beruházás jöhet Magyarországra

De nem csak ebben a kérdésben sikeres a magyar miniszterelnök. A Mandiner a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva azt írja, Orbán Viktor újabb nagy győzelmet aratott, ezúttal Németország ellen. Elemzők szerint azért éppen Magyarországra érkezik a kínai óriáscég, a BYD, mert jobb a kapcsolata a magyar kormánynak Pekinggel, mint Európa más országainak. A Bloomberg azt írja, Németország elől szerezte meg Orbán Viktor kormánya a hatalmas üzletet. Az Aktuality szlovák portálban megjelent cikkben Tomás Vranka, az XTB elemzője úgy fogalmazott: 

Magyarország az autóakkumulátorok gyártásának csomópontjává, központjává válik, a bejelentett projektek befejezése után pedig Kína, az Egyesült Államok és Németország után a negyedik legnagyobb lesz a világon.

A Bloomberg cikke ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarország és Lengyelország az élre tör az elektromos autógyártás terén, mert a régiós riválisok lassabban reagáltak a kínai és dél-koreai beruházásokért vívott harcban. A szakportál szerint Orbán Viktor számára újabb győzelem lehet a BYD döntése, mert Németország helyett választhatja Magyarországot a kínai vállalat.

A Mandiner emlékeztet: eközben Csehországban a Volkswagen egyelőre nem tervez akkumulátorgyárat, Szlovákia pedig csak kisebb projekteket tudott eddig megszerezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában