Interjú

2023.12.03. 07:36

Fontos változásokat tervez a szűréseknél Müller Cecília

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ célkitűzése, hogy az emberek tovább éljenek egészségben.

MW

Müller Cecília országos tiszti főorvos sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főépületében 2022. január 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Egységes, erős és hatékony egészségügyi hatóság jött létre a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ megalakulásával – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Az egészségügyi vezető hangsúlyozta:

az új szervezet kiemelt feladata, hogy növekedjen a népesség egészségben eltöltött életéveinek száma.

Kiemelte, mennyire fontos a részvételi arány növelése az egészségügyi szűrővizsgálatokon.

Magyarországon az egészségtudatosságnak van hová fejlődnie, mert az emberek nagy része nem vesz részt az ingyenes szűrővizsgálatokon. Hogyan lehetne a még otthon maradókat a részvételre ösztönözni?

Az NNGYK a szervezett szűrések esetében a célcsoportok és a vizsgálati módszerek felülvizsgálatát, és új, de már pilot-jelleggel kipróbált népegészségügyi célú szűrések bevezetését javasolja. Hazánkban jelenleg az emlőszűrés, a vastagbélrákszűrés, illetve a méhnyakrákszűrés az a három nagy szervezett népegészségügyi szűrőprogram, amelyek esetében a részvételi hajlandóság növelése a célunk. Gyakori megbetegedésekről beszélünk, melyek későn felfedezve nagy számban elhalálozással végződnek, viszont ezeknél egy adott időintervallumon belül még időben be tudunk avatkozni, hogy elkerüljük a betegség súlyos kimenetelét. Tudjuk jól, hogy lassan fejlődő betegségekről van szó, tehát ha időben fedezik fel a problémát, akkor teljes gyógyulás várható.

Azért, hogy a szűréseken többen vegyenek részt, napirendre kell tűzni a szankcionálás lehetőségének kérdését is,

bár a szakma ebben még nem alakított ki egyértelmű álláspontot nemzetközi szinten sem.

Müller Cecília beszélt arról a magyar járványügyi innovációról is, melyet már a WHO is ajánl a többi országnak.

A teljes interjúért kattintson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában