Általános Ügyek Tanácsa

2023.12.12. 11:20

Szijjártó Péter: elfogadhatatlan a Nyugat-Balkán diszkriminálása

Magyarország a bővítéspártiak táborához tartozik, így elfogadhatatlannak tartja a Nyugat-Balkán diszkriminálását – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán az Általános Ügyek Tanácsának brüsszeli ülése előtt.

MW

Forrás: Szijjártó Páter Facebook-oldala

Szijjártó Péter azt írta: kedden az Általános Ügyek Tanácsa ülésezik Brüsszelben. Nagyon ritkán vesz részt ennek a formációnak a tanácskozásán, most viszont maradt, mert az Európai Unió bővítési csomagja van napirenden – tette hozzá.

Úgy folytatta, hogy mivel az elmúlt években a „bővítésellenes hangulat győzedelmeskedett”, egyetlen nyugat-balkáni ország csatlakozási folyamatában sem történt egyetlen előrelépés sem.

Kiemelte: 

„Magyarország a bővítéspártiak táborához tartozik, így elfogadhatatlannak tartjuk a Nyugat-Balkán diszkriminálását. Az Európai Uniónak igenis szüksége van a lendületre és frissességre, amelyet a Nyugat-Balkán országai hoznának nekünk”, hozzátéve, hogy a csatlakozási folyamatnak az adott ország teljesítménye alapján kellene haladnia és nem mesterséges, taktikai szempontok alapján.

A tárcavezető szerint Ukrajnával a csatlakozási tárgyalásokat felelőtlenség lenne elindítani, az Európai Bizottság ugyanis elmulasztotta elvégezni a megfelelő előkészítést: sem az Európai Unió, sem Ukrajna nincs felkészülve arra, hogy „kölcsönösen előnyösen, jól strukturáltan indulhassanak meg a csatlakozási tárgyalások”.

A nyugat-balkáni országok azonban már hosszú évek óta várakoznak, kellően felkészültek, ezért érthetetlen, hogy miért blokkolják egyes tagországok az előrelépést az ő esetükben

– hangsúlyozta.

Ma nagy csata és nagy vita várható a következő órákban a döntésről vagy a nem döntésről

– írta Szijjártó Péter.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában