Intézkedések

2024.02.11. 18:11

Hornung Ágnes: a kormány támogatja a családokat és a házaspárokat

Ma már több mint harminc intézkedéssel segítik a magyar családokat, köztük számos kedvezményt házaspárok vehetnek igénybe – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ground Picture

A kormány több intézkedéssel, köztük a csok plusszal támogatja a családokat és a házaspárokat – közölte Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára vasárnap az MTI-vel.

Az államtitkár közleményében kiemelte: a nemzet alapja a család, amely legideálisabb esetben a házasság alapjain nyugszik. A kormány 2010 óta olyan összetett támogatási rendszert épített ki, amely minden élethelyzetben hozzájárul azoknak a boldogulásához, akik úgy döntenek, hogy családot alapítanak.

Jelenleg több mint harmincféle családtámogatás érhető el, ezek jelentős része a házasságban élőknek nyújt segítséget. Új intézkedésként januártól már igényelhető a csok plusz, amely a gyermeket vállaló házaspárok számára minden korábbinál jelentősebb támogatást kínál az otthonteremtéshez.

Hornung Ágnes azt írta, a házasság érték, amely tartósabb párkapcsolatot, kiegyensúlyozottabb életet biztosít. Ezért is fontos a házasság hetén ráirányítani a figyelmet arra, miért is érdemes a pároknak úgy dönteniük, hogy házasságot kötnek. Ha egy pár összeházasodik, az azt jelenti, hogy szeretnék még szorosabbra fűzni a kettőjük közötti köteléket. Kutatások is alátámasztják, hogy a házasság stabilabb, tartósabb és több gyermek megszületését eredményezi az együttéléshez képest – fogalmazott.

Közölte: ma már több mint harminc intézkedéssel segítik a magyar családokat, köztük számos kedvezményt házaspárok vehetnek igénybe.

Ezek közé a támogatások közé tartozik egyebek mellett az, hogy az első házasok két évig adókedvezményt vehetnek igénybe, a házasok igényelhetik a 2024 januárjától emelt összegű babaváró hitelt, a gyermekáldás után pedig családi adókedvezményben részesülhetnek már a várandósság alatt is – ismertette Hornung Ágnes.

Hozzátette, otthonteremtési céljaik megvalósításában a 2024 januárjától elérhető új csok plusszal is segítik a gyermeket vagy további gyermeket vállaló házaspárokat. A legfeljebb 3 százalékos kamatú, államilag támogatott hitelt a meglévő és vállalt gyermekek számától függően 15, 30, illetve 50 millió forint összegben igényelhetik a házaspárok. A csok pluszt az első közös otthon megszerzéséhez, a meglévőnél értékesebb, komfortosabb otthonba költözéshez vagy akár a lakóingatlan bővítéséhez egyaránt igénybe lehet venni. A támogatás új és használt lakóingatlanra is felhasználható – írta az államtitkár.

Hornung Ágnes arra is kitért, hogy a kormány politikájának köszönhetően a 2010 és 2023 közötti tizenhárom év alatt a népesedési folyamatokban számos tekintetben sikerült kedvező változást elérni. Ha nem történt volna meg a 2010-es családbarát fordulat, mára mintegy 178 ezer gyermekkel kevesebb született volna meg – mutatott rá. Hozzáfűzte, hogy jelentősen emelkedett a családalapítási kedv: míg 2010-ben 36 ezer pár kötött házasságot, addig 2023-ban már 50 ezer, mindeközben pedig jelentősen csökkent a válások száma.

A magyarországi stabil, többrétű, célzott és rugalmas családtámogatási rendszer sokoldalúan védi és szolgálja a családokat. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt időszakban Magyarországon erősödött a házasság intézménye – fogalmazott közleményben az államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában