Terrorizmus

2024.03.19. 22:20

Őrizetbe vettek Németországban két iszlamistát, akik a svéd parlamentnél készültek merényletet elkövetni

Őrizetbe vettek Németországban két afgán állampolgárt, akik a gyanú szerint fegyveres támadásra készültek a svéd parlament közelében - közölte kedden a német szövetségi ügyészségi hivatal szóvivője.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

 A két afgán állampolgárt Türingia szövetségi tartomány fővárosától, Erfurttól 85 kilométerre, Gera városában fogták el. 

Az ügyészségi szóvivő közlése szerint

 a gyanúsítottak 2023-ban csatlakoztak az Iszlám Állam-Horaszán Tartomány (ISKP) nevű - elsősorban Afganisztánban aktív - csoportjához, ahonnan a támadással kapcsolatos utasításokat is kapták. 

A férfiak a gyanú szerint együtt kétezer euró (790 ezer forint) értékű adományt gyűjtöttek össze a szervezet számára, az interneten tervelték ki a feltételezett támadás részleteit, és több sikertelen kísérletet is tettek az ehhez szükséges fegyverek beszerzésére. 

Az ügyészség által kiadott közlemény szerint 

a támadást a svédországi Korán-égetések elleni megtorlásként tervezték végrehajtani, a gyanúsítottak célpontjai között rendőrök is szerepeltek. 

Az eddigi ismeretek szerint az őrizetbe vett személyek már konkrét előkészületeket tettek "egy véres merényletre" - közölte Marco Buschmann német igazságügy-miniszter. 

Az iszlamista fenyegetettség szintje továbbra is magas, Türingiában is - mondta a Türingiai Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője, Stephan Kramer, aki az Iszlám Állam terrorszervezet egyik különösen veszélyes tagcsoportjának nevezte az ISKP-t. 

A csoport Afganisztánban évek óta fegyveres konfliktusban áll az ugyancsak iszlamista tálibokkal, Németországban az utóbbi hónapokban több tagját is előállították, és ezzel a csoportosulással hozták összefüggésbe annak a merényletnek a tervét is, melyet állítólag újévkor akartak elkövetni a kölni dóm ellen.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában