Stratégiai partnerség

2024.04.25. 10:18

Magyarország és Azerbajdzsán barátsága az őszinte tiszteleten alapul (videó)

Szijjártó Péter a magyar–azeri gazdasági vegyes bizottság ülésén vett részt Bakuban.

MW

Szijjártó Péter Azerbajdzsánban tárgyal

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar-azeri üzleti fórumon elmondott beszédében leszögezte, hogy az elmúlt időszak válságokkal teli évei végleg bebizonyították a két ország közötti stratégiai szövetség kialakításáról szóló kormányzati döntés helyességét, amellyel hazánk minden bírálat dacára több mint tíz évvel megelőzte a korát.

Rámutatott, hogy a két állam között nincsenek nyitott kérdések, így minden feltétel adott a vállalatközi együttműködések fejlesztéséhez, és az is látszik az utóbbi évekből, hogy a magyar és az azeri kormány is pozitív elbírálásban részesíti egymás vállalatait.

Szavai szerint ezt tanúsítja a kereskedelmi forgalom tavalyi 120 millió eurós rekordja, ahogy az is, hogy a dél-kaukázusi országban már jelen van az MVM és a Mol is, a Richter pedig megkötötte a bérgyártási szerződését, amelynek keretében kilencven gyógyszert fognak itt előállítani. Emellett zajlik a Hunland részéről a szarvasmarhák szállítása, és a Hell is rövidesen nekiáll helyi gyára építésének – tájékoztatott.

Továbbá komoly előkészületek folynak annak érdekében, hogy legyen magyar részvétel a vasúti, közúti és kórházfejlesztésekben, a vízgazdálkodásban, illetve hazai vállalatok fogják újjáépíteni a visszafoglalt Hegyi-Karabah egyik települését – tudatta.

A mezőgazdasági együttműködést sikertörténetnek nevezte, amely részben az agráregyetemek közötti partnerségnek köszönhető.

Ennek kapcsán pedig kitért arra is, hogy évi kétszáz azeri hallgató tanulhat ösztöndíjjal a magyarországi egyetemeken, ez pedig kiváló alapot teremt az emberek közötti kapcsolatok erősítéséhez.

Szijjártó Péter az együttműködés pénzügyi hátterét illetően hangsúlyozta, hogy a kormány közép-ázsiai kifektetési tőkealapot hozott létre, az Eximbank 50 millió eurós kerettel indított, de szükség esetén ezt akár a háromszorosára is tudják emelni.

A jelenlétünk tehát itt, Azerbajdzsánban egyre robosztusabb, ezáltal pedig minden adott ahhoz, hogy újabb magyar üzleti sikereket tudjunk itt elérni

 – jelentette ki, hozzátéve, hogy útjára 34 vállalatvezető kísérte el 23 hazai cég képviseletében.

„Itt vannak velünk a legjobb magyar mezőgazdasági, élelmiszeripari, egészségipari, infokommunikációs és vízipari vállalatok többek között, akik készen állnak az együttműködésre” – sorolta.

Abban biztosak lehetnek, hogy politikai akadálya az üzleti együttműködésnek nincsen, és a mai napon a 10. gazdasági vegyes bizottsági ülésen az is világosan kiderült, hogy mindkét kormány elkötelezett az együttműködés fejlesztése iránt

 – tette hozzá.

„Azt kívánom önöknek, hogy ezt a pozitív környezetet minél jobban és minél több profitot termelve ki tudják használni!” – összegzett a miniszter.

Magyarország és Azerbajdzsán barátsága a két ország közötti őszinte tiszteleten alapul

A tárcavezető a magyar–azeri gazdasági vegyes bizottság ülésén hangsúlyozta, hogy immáron tizennégy éve tart a barátság és a stratégiai partnerség a két ország között, amiből mindkét fél sokat profitált.

„Emlékszem, hogy akik akkoriban ezért élesen bíráltak minket, ma tülekednek egy közös fényképért az önök elnökével” – mondta.

A barátságunk nemcsak érdekeken alapul, hanem az értékeken, illetve a két ország és a két nép közötti őszinte tiszteleten is

– tette hozzá.

Szijjártó Péter tudatta, hogy tavaly 120 millió dolláros értékkel megdőlt a kétoldalú kereskedelmi csúcs, ami kiváló alapot jelent a további bővüléshez.

Majd arról számolt be, hogy a látogatására 34 vállalatvezető kísérte el 23 magyar cég képviseletében, akik összesen 152 üzleti tárgyalást fognak lebonyolítani azeri cégekkel.

Aláhúzta, hogy az energetikai együttműködés nagyban hozzájárult hazánk ellátásbiztonságához, ennek pedig a jelenlegi körülmények között minden korábbinál nagyobb jelentősége van.

Ennek kapcsán fontos mérföldkőnek nevezte az azeri földgázszállítás megindulását Magyarország felé, és arról számolt be, hogy a tranzit idei megkezdése lehetővé teheti a vásárolt mennyiségek növelését, amire mindkét fél nyitott.

A miniszter végül arra is kitért, hogy Magyarország részt vesz az Azerbajdzsán által tavaly visszafoglalt Hegyi-Karabah, s azon belül is az ott található Soltanli település újjáépítésében.

Tájékoztatása szerint a település rekonstrukciójára vonatkozó tervek már előkészítés alatt állnak, idén novemberre ez a fázis le fog zárulni, és a jövő év végére az építkezés is el fog készülni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában