Ország-világ

2012.08.25. 09:09

A Hamász is meghívást kapott a teheráni értekezletre

A Hamász is meghívást kapott Irántól az el nem kötelezett országok teheráni értekezletére.

MTI

A Gázai övezetben uralkodó Hamász radikális palesztin mozgalom kormánya is meghívást kapott Irántól az el nem kötelezett országok teheráni értekezletére, amelyet a jövő héten rendeznek meg - közölték pénteken Gázában.

Irán, mint házigazda a tanácskozással diplomáciai érdemeket szeretne begyűjteni, miközben a nyugati országok az elszigetelésére törekszenek a gyanús atomprogramja miatt. A konferenciára mintegy 120 fejlődő ország képviselőit várják. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár már bejelentette, hogy ott lesz a résztvevők között, de azt is, hogy továbbítani fogja a nyugati hatalmak aggodalmait az atomprogram, a szíriai helyzet, a terrorizmus és az emberi jogok miatt.

Meghívást kapott Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője is, aki a gyakorlatban csak a ciszjordániai palesztinok elnöke, noha azt hirdeti, hogy az ő, nyugatiak által támogatott kormánya a palesztin nép egyetlen legitim képviselője. Vele Iránnak feszült a kapcsolata, mert Abbász szóba áll Izraellel.

A nyugaton terrorista szervezetnek minősített Hamász vezetője, Iszmáil Hánije még nem döntötte el, hogy elmegy-e Teheránba.

Címkék#Hamász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában