Ország-világ

2009.02.02. 19:30

A sérv a hasfal leggyengébb pontjain alakul ki

Sérvnek (latinul hernia) a hasfal rétegei között vagy közé előtüremkedő, hasi szerveket, főként beleket tartalmazó hashártyatasakot nevezzük. Sérvek rendszerint a hasfal leggyengébb pontjain alakulnak ki. Ilyenek a lágyékcsatorna nyílásai (lágyéksérv), a köldökgyűrű (köldöksérv), a combcsatorna kezdete (combsérv), illetve a korábbi hasi műtétek hegei (hegsérv).

Leggyakoribb típusuk a hegsérv, ezt követi a lágyéksérv, a köldök-, majd a combsérv. A lágyéksérv inkább férfiaknál alakul ki. Ennek oka a here magzati életben történő vándorlása (leszállása). A sérv lehet veleszületett vagy szerzett. A veleszületett sérv esetében a magzati fejlődés során még fontossággal bíró, a külvilággal való összeköttetést biztosító nyitott kapuk nem vagy nem tökéletesen záródnak – erre példa a köldökzsinór- és a köldöksérv.

Szerzett sérv például a hegsérv. A sérvek gyakrabban jelentkeznek fizikai munkát végzőknél. A székrekedés, gyakori köhögés, állandó erőlködés is ismert kiváltó ok. Mai tudásunk szerint sérvet – a korai csecsemőkort kivéve – csak műtéttel tudunk gyógyítani.

Sérvre akkor kell gondolnunk, ha a fenti területeken – kezdetben csak erőkifejtés hatására – rendszerint fájdalmatlan duzzanat alakul ki, mely az erőlködés után vagy hanyattfekvéskor akár el is múlhat. A látható duzzanat mérete a sérvtömlő méretétől függ, és idővel általában növekedést mutat. A sérv nemcsak csúnya vagy fájdalmas, de súlyos, életveszélyes szövődménye is lehet, ez a sérvkizáródás: a sérvkapu gyűrűje rászorul a rajta áthaladó tartalom tövére, rontva vagy megszüntetve annak vérellátását, így a kiszoruló hasi tartalom előbb-utóbb elhal.

Ennek gyanúja akkor merül fel, ha az addig méretét változtató, puha sérv keménnyé, fájdalmassá, mozdíthatatlanná válik. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert csak a gyors műtéti beavatkozás segíthet. Nem sürgős esetben a műtétet tervezett időpontban, úgynevezett egynapos sebészeteken is el lehet végezni. Sok műtéti technika alkalmazható. A sérvkaput hagyományosan varratokkal zárják; fontos vezetékek, erek, idegek stb. átlépési pontjain (például) lágyékcsatorna) csak szűkítik.

Ilyenkor azonban a kiújulási arány akár 5-40 százalék is lehet. Az újabb, úgynevezett feszülésmentes technikával ez az arány sokkal kedvezőbb (csupán 0,01-1 százalék). Ennek során szövetbarát anyag beültetésével zárjuk vagy szűkítjük a sérvkaput. Ilyen műtétek ma már laparoszkópos úton is végezhetők. A beavatkozások helyi vagy általános érzéstelenítésben történhetnek; a laparoszkópiához elengedhetetlen az altatás. Ha műtét nem végezhető, korlátozott mértékű és eredményű alternatíva áll rendelkezésre. Kizáródás esetén ritkán sikeres, ugyanakkor nagy kockázatú a sérv orvos általi visszahelyezése, nem kizáródott sérvek esetében sérvkötők jelenthetnek segítséget.

Mint minden műtéti beavatkozásnak, a sérvműtétnek is vannak kockázatai, ezek a mai érzéstelenítési és műtéti technikák mellett igen ritkák. Sikeres műtét után néhány órás megfigyelést követően kísérővel a beteg otthonába távozhat. A műtét napján csak 1-1 korty szénsavmentes ital fogyasztása javasolt. Másnaptól azonban könnyű ételek fogyasztása már megengedett. Kezdetben 1-1 szokásos (pl. fejfájás csillapítására már bevált) fájdalomcsillapító bevétele és pihenés ajánlott fokozatos terhelés mellett. Bármilyen szokatlan tünet észlelésekor (lüktető fájdalom, vérzés, láz stb.) azonnal hívja kezelőorvosát. Varratot általában az 5-6. napon szedünk, de a szervezet ennél kissé lassabban regenerálódik teljesen. A beteg a műtét után 1-2 héttel már mindennapi tevékenységeit folytathatja, de a nehéz fizikai megterhelés még 4-6 hétig kerülendő.

Dr. Benedek Zsolt, CIRIS Budapest Nemzetközi Reprodukciós Intézet,
a Park Egészségközpont partnere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában