Ország-világ

2019.09.07. 19:36

A számítógép előtti ülőmunka minden korosztályban máshol okoz gondot

Megelőzhető a gerincprobléma: segít a fizioterapeuta. Minden évben szeptember 8-án tartják a fizioterápia világnapját. Ennek kapcsán kértük Kunné Vámos Gabriella fizioterapeuta tanácsait.

Kiss Anna

1951. szeptember 8-án alakult meg a Gyógytornászok Világszövetsége, ennek emlékére 1995-ben a fizioterápia világnapjává nyilvánították szeptember 8-át, hazánkban 1998ban tartották meg először, idén ez a nap most vasárnapra esik. Kunné Vámos Gabriella gyógytornász azt mondja, a fizioterápia a mozgáshatás mechanizmusát és a természettől kapott energiákat használja fel a különböző mozgásszervi megbetegedések gyógyítása céljából, vagyis a fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti.


– Gyakran a köznyelv összekeveri a fizioterápiát és a fizikoterápiát, azonban fontos tudni, hogy az utóbbi csupán része az előbbi gyógymódnak. A fizikoterápia során alkalmazzuk például a mágnesterápiát, a súlyfürdőt, a polarizált fényt és az ultrahangot a betegségek kezelése érdekében. Érdemes viszont arra is figyelni, hogy a fizioterápia nemcsak a konkrét probléma, tehát mozgásfunkciós zavar vagy különböző betegségek megjelenésekor, valamint a rehabilitáció során hasznos, hanem a megelőzésben is. Nem kell megvárni, amíg valakinek fáj, hanem a panasz kialakulása előtt érdemes már gyógytornászhoz menni, és teljes körű fizioterápiás ellátást kérni.

 

- Nagyon jó, ha valaki érzékeli, hogy rosszul ül, ezért elkezd izomerősítő gyakorlatokat csinálni, ilyen esetben a törzs- és a hasizom-erősítő mozdulatok fontosak. Ne várjuk meg, amíg gerincsérvünk lesz

– hívja fel a figyelmet a fizioterapeuta. Kunné Vámos Gabriellától megtudtuk, manapság kiemelten fontos szerepe van a fizioterápiának, hiszen a felgyorsult világ miatt megváltozott az életmódunk, sokan ülőmunkát végeznek a számítógépek előtt, ebből eredően pedig sok gerincprobléma alakul ki, fiataloknál például a gerincferdülés gyakori.


– A 30 és 50 év közöttieknél pedig nyak-, hát- és deréktájon jelentkezik a fájdalom a mozgásszegény életmódból eredően, de szakember segítségével megelőzhető a kellemetlenség – tette hozzá.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában