Ország-világ

2007.10.19. 17:06

A többség szerint jó kezdeményezés a ''tisztasági csomag''

Az emberek többsége fontosnak és jó kezdeményezésnek tartja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétpontos "tisztasági csomagját", ám abban már kételkednek, hogy megvalósítható-e - ez derül ki a Medián legfrissebb felméréséből.

A legtöbben a képviselők jövedelem-elszámolásának szigorításával értenek egyet, ám pont ez az a javaslat, amit a legkevesebben tartanak megvalósíthatónak.

A kormányfő hétpontos, a közélet megtisztítását célzó javaslatcsomagról már a bejelentést követő hétvégén az emberek túlnyomó többsége - 83 százaléka - hallott. Egyharmaduk ráadásul a jelenlegi ügyek közül ezt ítélte a legfontosabbnak. A Medián legfrissebb felmérése szerint tehát a javaslatcsomag számíthat a közvélemény támogatására.

A hét javaslattal egyenként az emberek nagy része szintén egyetért, 70 és 90 százalék között mozgott a támogatásuk. A legfontosabbnak azt a pontot tartják, amelyik a képviselők jövedelem-elszámolását szigorítaná - ezt egy százfokú skálán 88-asra értékelték. A megvalósítás tekintetében azonban már sokkal kétkedőbbek az emberek, éppen ezt a pontot tartották leginkább kérdésesnek, mindössze 39 pontot adtak arra, hogy végre is hajtják.

A megkérdezettek ezen kívül a szigorú összeférhetetlenségi szabályokat és a közhivatalokban dolgozók rendszeres vagyonosodási vizsgálatát nevezték még fontosnak, a megvalósíthatóság azonban egyiknél sem valószínű szerintük.

A javaslatok fontosságának megítélése nem függ össze a pártpreferenciával. Ilyen közvetlenül politikai kérdéseknél ez manapság ritkán fordul elő: a Medián szerint ebben az esetben alighanem a politikai osztállyal szembeni általános bizalmatlansággal magyarázható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában