Ország-világ

2015.08.17. 21:30

Akár hízhatunk is, ha nem pihenünk eleget

Sokan azért nem mennek pihenni sem nyáron, sem télen, mert nem tehetik meg, akár hétvégente is másodállást vállalnak. Ebből olyan gondok is adódhatnak, amelyek gátolnak a mindennapi teendőkben. Prof. dr. Engelhardt József neurológus, pszichiátert kérdeztük, mire kell figyelnünk, ha szeretnénk elkerülni a kellemetlen tüneteket.

Salánki Zsófia

Ha nincs lehetőségünk arra, hogy nyaralni menjünk, sokszor irigykedve nézzük, ahogy munkatársaink sorra egymás után veszik ki nyári szabadságukat, és vonulnak el valamely távoli országba, hogy kipihenjék az egész éves fáradalmakat. Természetesen kisimultan és napbarnítottan térnek vissza. Ilyenkor nemcsak lelki, hanem fizikai tüneteket is észlelhetünk magunkon.

 

Nyaralásukról visszatérve irigykedve nézzük a kisimult és napbarnított kollégákat? Talán pihennünk kellene. FOTÓK: shutterstock.com

Nyaralásukról visszatérve irigykedve nézzük a kisimult és napbarnított kollégákat? Talán pihennünk kellene. FOTÓK: shutterstock.com

 

 Hosszú alvás és környezetváltozás


[namelink name="Prof dr. Engelhardt József"] szerint a leghasznosabb megoldás, hogy újra formába lendüljünk, és minden a legnagyobb rendben legyen, az, ha rászánjuk az időt arra, hogy kialudjuk magunkat. Sem ébresztőóra, sem telefon, ami megzavarhatná álmunkat. Ezután a leghasznosabb, ha egy rövid környezetváltozást iktatunk be a mindennapokba. Nem a hosszú nyaralást javasolja, hiszen az kissé fárasztó is lehet, néhány napot javasol, hogy elvonuljunk a világ elől, és kiszakadjunk a megszokott környezetből. És munkát semmiképp ne vigyünk magunkkal.

 

Amikor nagyon fáradtak vagyunk, sokszor úgy érezzük, mintha kívülről szemlélnék a világot. Csak történnek körülöttünk az események, de mi nem vagyunk a részesei. Vagy épp ellenkezőleg: összecsapnak a fejünk felett a hullámok, és semmi nem akar sikerülni, egyre több hibát vétünk. Ha hétköznapokon dolgozunk, hazaérve ellátjuk a családot, hétvégén pedig szintén nem tudunk kikapcsolódni, komoly fizikai tünetekkel is szembe kell néznünk, amelyek nem épp kellemesek. Ilyenkor akár azt is hihetjük, hogy megbetegedtünk.


– Ha tartósan nem tudunk kikapcsolódni, pihenni, a leggyakoribb fizikai tünetek között szerepelnek az állandó fáradtságérzés, kellemetlen izomfeszülés, az étvágy megváltozása, a gyakori vizelési inger, a hasmenés, a heves szívdobogás, vagy akár a gyomorfájdalom, a vérnyomás megemelkedése – osztotta meg gondolatait lapunkkal prof. dr. Engelhardt József neurológus, pszichiáter.


Hozzátette: az étvágy megváltozása nemcsak az étvágycsökkenést jelenti. Sokszor kialakulhat stresszevés is. Ilyenkor az evésben lelünk örömet, ennek következtében pedig hízunk. Ilyenkor sokkal nehezebben mozgunk, és valljuk be, a tükörbe nézni sem épp a legjobb érzés.

 

 

 

A környezetváltozás is pihentet.

A környezetváltozás is pihentet.


A leggyakoribbak, amiket észreveszünk akár saját magunkon is, a lelki tünetek. Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor semmihez nincs türelmünk, a legapróbb dolgok is felidegesítenek bennünket. Legyen az egy törött pohár vagy egy rossz osztályzat, amit az imádott gyermekünk hazahoz az iskolából.


– A kialvatlanság főbb tünetei a nappali koncentráció gyengesége és az aluszékonyság. Türelmetlenek lehetünk akár a párunkkal, akár a gyermekeinkkel, munkatársainkkal. Akárcsak az étvágy megváltozása, az alvászavar is kétféle lehet. Megmutatkozhat abban, hogy egyáltalán nem vagyunk képesek aludni, és abban is, hogy nagyon sokat alszunk – mondta a professzor. Nekünk sem tesz jót, ha forrongnak az indulatok és a kedélyek, sem a munkahelyünkön, sem az otthonunkban. Arról nem is beszélve, ha indulatainkat a párunkon vezetjük le, vagy nem tudunk eléggé figyelni gyermekünkre, szeretteinkre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában