Ország-világ

2013.10.15. 08:14

Az Etiópia-Nigéria meccsen akartak robbantani, meghaltak a merénylők

Véletlenül magát robbantotta fel Addisz-Abebában két szomáli terrorista, aki a labdarúgó világbajnokság vasárnapi Etiópia-Nigéria selejtező mérkőzésén akart pokolgépes merényletet végrehajtani - közölte az etióp kormány.

MTI

A hétfő esti híradás szerint az akaratlan robbanás az etióp főváros előkelő Bole negyedében következett be, mintegy 5 kilométerre az Addisz-Abeba Stadiontól, ahol akkora már sokezer szurkoló gyűlt össze a mérkőzésre.

"Szomáli nemzetiségűek voltak, és azt tervezték, hogy a szurkolók közt elvegyülve öngyilkos támadás követnek el a stadion vagy más olyan helyszín ellen, ahol nagy tömeg verődik össze a meccset megnézni" - mondta Shimeles Kemal, a kormány szóvivője.

A robbanás helyszínén a hatóságok más robbanóanyagokat, kézigránátokat és labdarúgó mezeket találtak szétszóródva.

Az etióp főváros Bole negyedében egy kisebb szomáliai menekült közösség él. Az eset kapcsán a hatóságok őrizetbe vettek három gyanúsítottat.

A tervezett robbantást egyelőre senki sem vállalta magára. A szomáliai iszlamista lázadók al-Shabaab milíciája korábban megtorlással fenyegette meg Etiópiát is, amiért az Afrikai Unió missziójának keretében csapatokat vezényelt Szomáliába az al-Kaida terrorszervezethez kötődő csoportjuk kiszorítására.

Az al-Shabaab fegyveresei szeptemberben több napig tartó terrortámadást hajtottak végre a kenyai főváros Westgate bevásárlóközpontjában, ahol legkevesebb 62 embert öltek meg és több mint kétszázat megsebesítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában