Ország-világ

2009.12.21. 21:57

Az IPI elítélte egy török újságíró meggyilkolását

Elítélte egy török lap főszerkesztőjének meggyilkolását hétfőn a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) és a Délkelet-európai Médiaszervezet (SEEMO), s úgy vélte, hogy az ilyen bűntettek elkövetőit felbátorítja a hatóságok médiaellenes kirohanásai által keltett légkör.

MTI

Az 53 éves Cihan Hayirsevenert egy ismeretlen merénylő a nyílt utcán lőtte le pénteken délután, amikor a főszerkesztő a nyugat-törökországi Bandirmában éppen távozott lapjának, a Güney Marmaraída Yasamnak az épületéből.

Esete erősen emlékeztet Hrant Dink törökországi örmény újságíró halálára; őt 2007-ben egy szélsőséges nacionalista gyilkolta meg Isztambulban.

Hayirsevener megpróbálta feltárni egy helyi korrupciós botrány hátterét. Az IPI tudomása szerint előzőleg több halálos fenyegetést kapott.

Az IPI közleményében a szervezet törökországi csoportja felszólítja a török hatóságokat, hogy"a lehető leghamarabb találják meg és állítsák bíróság elé a gyilkosokat".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában