Ország-világ

2009.08.29. 08:21

Az USA két guantánamói foglyot szállított át Portugáliába

Egyesült Államok - Az amerikai hatóságok két rabot szállítottak át Portugáliába a guantánamói fogolytáborból - jelentette be pénteken a két ország kormánya.

A két szíriai férfit szabadlábra helyezték az ibériai országban. A portugál belügyminisztérium szerint egy állami tulajdonú épületben helyezték el őket.

Biztonsági megfontolásokból és a két szabadult életének megóvása érdekében egyelőre bővebb tájékoztatással nem szolgáltak a portugál hatóságok. A szabadultak személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, és tartózkodási helyük sem ismert.

Portugália tavaly decemberben az első európai országként jelezte, hogy hajlandó guantánamói fogva tartottakat befogadni. Lisszabon ezzel igyekszik Barack Obama amerikai elnök kormányzatának a segítségére lenni abban, hogy mielőbb felszámolják a hírhedté vált fogolytábort.

A fegyintézetet a Kuba szigetén lévő amerikai haditengerészeti támaszpontonon 2002 januárjában hozták létre. Jelenleg még mintegy 230-an raboskodnak ott.

Címkék#usa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában